Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 08. 05:09, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Szivacsok segítik a korallzátonyok fennmaradását kutatók szerint

Szivacsok segítik a korallzátonyok fennmaradását kutatók szerint

Szivacsok segítik a korallzátonyok fennmaradását az óceán élelemhiányos "sivatagában", mivel magukba szívják a szerves anyagokat és táplálékká alakítják őket a zátonyok élőlényei számára.

A szivacsok csaknem tízszer annyi anyagot hasznosítanak újra, mint a baktériumok, és annyi tápanyagot állítanak elő, mint a zátony koralljai és algái együtt - idézi a BBC hírszolgálata a Science című tudományos lapban megjelent tanulmányt.

Jasper de Goeij, az Amszterdami Egyetem vízi ökológusa és kutatócsoportja egy karibi korallzátony szivacsait vizsgálta meg. Arra a következtetésre jutottak, hogy a színpompás és fajokban gazdag korallzátonyok fennmaradásához szükség van szivacsokra.

Mivel a korallok szerves anyaguk csaknem felét kibocsátják a tengervízbe, a zátonyoknak vissza kell szerezniük ezeket a tápanyagokat, hogy beépítsék őket az ökoszisztémájukba. A munka egy részét elvégzik ugyan a baktériumok, ám az általuk termelt táplálék nem tartaná fenn a korall élővilágát.


A szivacsok sziklahasadékokban élnek, a korallok által a vízbe bocsátott szerves anyagokat és a planktont szívják magukba. Azt sejtették a kutatók korábban is, hogy ezek az élőlények lehetnek a táplálék körforgásának hiányzó láncszeme, ám nem tudták, milyen mennyiségű élelmet termelnek, és azt sem, pontosan hogyan táplálják a zátonyon lakó társaikat.

A kutatókat nemcsak a táplálék reciklálásának sebessége, hanem mennyisége is meglepte - körülbelül tízszer annyi tápanyagot állítanak elő a szivacsok, mint a baktériumok. Az egyik szivacsfaj például, a Halisarca caerulea saját testtömege kétharmadának megfelelő mennyiségű oldott szenet vesz fel a vízből, ám mérete alig nő, mivel elöregedett, elhalt sejtjei a tengerfenékre hullnak, ahol a csigák és más apró lények táplálékává lesznek. A kutatók becslései szerint a szivacsok annyi tápanyagot

Címkék: állatok, szivacsok, tenger

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni