Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Augusztus 30. 05:45, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Szíria - Az amerikai kormány elutasította a szíriai ellenzék gázmaszkkérelmeit

Szíria - Az amerikai kormány elutasította a szíriai ellenzék gázmaszkkérelmeit

Az amerikai kormány az augusztus 21-i szíriai vegyi támadást megelőzően több mint egy éven át elutasította azokat kéréseket, hogy a szíriai ellenzék területeire szállítson gázmaszkokat és más vegyvédelmi felszerelést.

A szíriai ellenzék által ellenőrzött területekről érkező kérésekre vagy semmilyen vagy csak elutasító válasz érkezett Washingtonból. Homsz tartományból például júniusban előre jelezték a felkelők az amerikai külügyminisztériumnak, hogy az Aszad-rezsim erői vegyi támadásra készülnek. A tárca azonban sem akkor, sem pedig később, még a két héttel később végrehajtott csapás után sem reagált.

A kormányerők állítólagos múlt heti, Damaszkusz közelében végrehajtott gáztámadása nyomán még sürgetőbbé vált a vegyvédelmi felszerelések iránti igény, egyúttal pedig tovább nőtt az Egyesült Államokkal kapcsolatos csalódottság a felkelők körében.


Egy volt amerikai kormányzati tisztségviselő szerint az elnök nemzetbiztonsági stábja több mint egy évvel ezelőtt, amikor azt mérlegelte, milyen halált nem okozó humanitárius és orvosi segítséget nyújtson a szíriai ellenzéki csoportoknak, elvetette a gázmaszkok és az egyéb vegyvédelmi felszerelés szállítására vonatkozó javaslatot. Tette ezt annak ellenére is, hogy a Pentagon térségbeli raktárai - az Irakkal vívott háború nyomán - tele vannak ilyen eszközökkel.

Az elutasítása indoklása szerint nem biztosítható, hogy a felszerelés a megfelelő kezekbe kerül.

A The Daily Beast szerint a kormányerők által ellenőrzött területek gázmaszkellátottsága kiváló, és a készleteket folyamatosan feltöltik a rezsim szövetségeseinek szállítmányaiból. Erre utal az is, hogy nemrégiben egy Észak-Koreából Szíriába tartó szállítmányt tartóztattak fel.

Címkék: fegyverek, Szíria, USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.