Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Február 20. 16:03, szombat | Bulvár
Forrás: mti

Színes kutyák rejtélye foglalkoztatja az orosz hatóságokat

Színes kutyák rejtélye foglalkoztatja az orosz hatóságokat

Két oroszországi ipartelepen, egymástól több száz kilométerre fekvő helyen felbukkant színes bundájú kutyák rejtélye foglalkoztatja az orosz közvéleményt és a hatóságokat immár több mint egy hete.

Elsőként kék szőrű kóbor kutyák tűntek fel a Moszkvától 370 kilométerre keletre fekvő Dzerzsinszkben. A kék kutyák - amelyekből összesen hetet számoltak össze - egy elhagyatott üveggyár környékén bóklásztak, a róluk készült felvételek február 11-én kezdték bejárni a közösségi médiát.

A kék kutyákat február 13-án elvitték egy Nyizsnij Novgorod-i állatklinikára, ahol vér- és székletmintát vettek tőlük, bundájukon kék festék nyomait mutatták ki. Bár az állatok egészségesnek látszanak és jó étvággyal esznek, egyesek attól tartanak, hogy valamilyen mérgező vegyianyag, például rézszulfát okozta a színváltozást. Feltételezik, hogy az állatok az ipartelepen hagyott festékben hemperegtek. A használaton kívüli üzemben valaha plexiüveget és nitrogén-cianidot gyártottak.

Csütörtökön Podolszkban, egy Moszkvától 37 kilométerre délre fekvő iparvárosban bukkantak fel élénkzöld bundájú kutyák. A régió egy minisztere szerint a zöld kóbor ebeket egy olyan raktár közelében látták, ahol korábban zöld festékport tároltak.

Az orosz közösségi médiában egyesek azon véleményüknek adtak hangot, hogy a podolszki kutyákat talán valaki tréfából festette zöldre, miután a dzserzsinszki kék kutyák olyan nagy figyelmet kaptak, közülük némelyet mindjárt örökbe is fogadtak.

A zöld kutyákat jelenleg is vizsgálják, az eddigi eredmények szerint azok is egészségesek és barátságosak, színük megváltozásának okát még nem állapították meg egyértelműen. A kutyákat végül újra szabadon engedik, ha bebizonyosodik, hogy egészségesek.

Bármi legyen is végül a furcsa jelenség oka, a színes kutyák rejtélye felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is vegyi környezetszennyezés veszélyét hordozzák Oroszországban a régi ipari üzemek, amelyek részint a kommunista rendszer örökségeként maradtak hátra - írja pénteki beszámolójában a BBC.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára