Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Június 17. 14:15, hétfő | Helyi
Forrás: infopest

Szex és Budapest - új városnéző séták a fővárosban

Szex és Budapest - új városnéző séták a fővárosban

18 éven felülieknek ajánlott városnézéseket alkotott meg a Budapest Asztfaltprojekt (BUPAP). Az új séták a prostituáltak vagy a homoszexuálisok történetét mutatják be a fővárosban

A Budapesti prostitúciótörténet – séta a lányok nyomában, a 19-20. században című városnézést Szécsényi Mihály történész és levéltáros vezeti és állította össze, írja a Bupap weboldala.

A polgári korszak prostitúciójának előzményei még a feudalizmus idején, a városfalakkal körülvett Pesten és Budán alakultak ki. A 18. század második felétől fokozatosan kialakultak helyszínei és létrejöttek intézményei, amelyekről sokat olvashatunk irodalmi- és történeti munkákban. A séták célja, hogy a kezdetektől, csaknem napjainkig bemutassák a prostitúció tereit, ezek változásait és felkeressék még látható „emlékeit” a Magyar utcától a Kender (jelenleg Auróra) utcáig.

Az új nagyváros gyors növekedésével a prostitúció új területeket hódított meg, régi formái pedig átalakultak. A belváros vált a luxusszolgáltatások helyszínévé, míg a kispénzű kuncsaftok az akkori külső kerületekben kereshették fel a prostituáltakat. A hatóságok – akik az általuk előírt szabályok betartását kívánták elérni, folyamatos harcban álltak velük. Többnyire azonban engedniük kellett, sőt az is előfordult, hogy teljesen kicsúszott a kezükből az ellenőrzés. A szocializmusban – miként a világ többi részén – sem tudták a prostitúciót megszüntetni. Napjainkra pedig teljesen átalakult a szexuális szolgáltatások rendszere.

"Másik" Budapest

Kik élnek Budapesten? Férfiak és nők! De tényleg ennyire egyszerű lenne a kategorizálás? Átjárhatók-e a határok a két nem között? Vajon nőnek számít-e a nő, ha férfiruhát húz és férfi-e a férfi, ha férfit szeret? Mennyit tudunk a körülöttünk élők nemi szerepeiről és vajon befolyásolja-e értékítéletünket egy művészi életműről, ha kiderül „mássága”? Vajon tényleg más a „más”? - ezeket a kérdéseket feszegeti a Bupap másik túrája, amelyet Somogyi Rohonczy Zsófi, művészettörténész állított össze.

A séta megkérdőjelezi a merevnek hitt kategóriákat és új nézőpontok segítségével mutatja meg Budapest egy kevésbé ismert oldalát. A 2,5 órás séta záró állomása a Ludwig Múzeum A meztelen férfi kiállítása, melynek belépődíja benne foglaltatik a séta árában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.