Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Május 10. 13:18, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 évesek

Szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 évesek

Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília hozzátette: a korosztály csaknem 200 ezer tagja közül 84 ezren regisztráltak az oltásra, ők a csütörtöktől jövő keddig tartó kampányban a Pfizer vakcinájával kaphatnak védőoltást.

Amennyiben az oltás időpontja az iskolai tanítás idejére esik - mivel hétfőtől ennek a korosztálynak is elindult a jelenléti oktatás -, az igazolt hiányzásnak számít. Kérte, hogy a fiatalok le- és kitöltött hozzájáruló nyilatkozattal menjenek az oltópontokra, amelyet alá kell írnia a szülőnek vagy gondviselőnek is; és vigyék magukkal a taj-kártyájukat és a személyi igazolványukat. Ha valaki megbetegszik, és mégsem tud elmenni a foglalt időpontra, később pótolhatja az oltást - jegyezte meg.

A 18 évesnél idősebb regisztráltak számára jelenleg a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik oltóanyaga áll rendelkezésre. A héten 1 900 háziorvos kap 19 ezer adagnyi, egydózisos Janssen-vakcinát is.

A szakember elmondta, a magyar lakosság 44 százaléka van beoltva; a múlt héten lassabban haladtak az oltások, de most új lendületet vesznek. Mostanáig 4 305 775-en kapták meg legalább az első és 2 503 575-en a második oltásukat is. A teljes védettség a második oltás után egy-két héttel alakul ki, de egyetlen vakcina sem véd 100 százalékosan a vírustól.

Vannak néhányan, akiknek a szervezete nem reagál kellőképp az oltóanyagra, őket a közösségi immunitás védi meg - hangzott el. Ezért ismét mindenkit a regisztrációra buzdított. Mint mondta, a világban már sok száz millió embert oltottak már be, ezek az adatok és tapasztalatok meg kell, hogy győzzék a bizonytalanokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.