Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Augusztus 22. 05:06, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Szeptember végén kezdődik az 1-es villamos pályafelújítása

Szeptember végén kezdődik az 1-es villamos pályafelújítása

Szeptember végén kezdi meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a fővárosi 1-es villamosvonal felújításának első ütemét, a munkálatokkal a kivitelező Városi Vasútépítő Konzorcium 2014-ben végezhet.

A BKK szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az első ütemben a Bécsi úti végállomás és a Puskás Ferenc Stadion közötti szakaszt újítják fel 14,2 milliárd forintból, az erről szóló kivitelezési szerződést múlt pénteken írták alá. A Lehel utcáig 2014 nyaráig, majd a Lehel utca és a Puskás Ferenc Stadion között 2014 év végéig végezhetnek a kivitelezők.

Ezen a szakaszon több mint 8 kilométer hosszan nagypaneles technológiával építették a vágányokat, amelyek mára elhasználódtak, a sínek gyakran felpúposodnak és 10-30 kilométeres sebességkorlátozás is lassítja a forgalmat. A felújítás után ezek megszűnnek, emellett a keresztező útátjárók nagyobb teherbírásúak lesznek, Óbudán a Rendelőintézet és a Flórián tér között pedig automatikus locsoló berendezéssel ellátott fűburkolatot kap a villamospálya.

Új vágánykapcsolatot alakítanak ki a Szentlélek térnél, az Árpád hídnál és Zugló vasútállomásnál, a Jász utcai, Kerepesi úti és Bécsi úti kitérőkörzetet pedig teljesen átépítik. A vonalszakaszon 18 kilométernyi hosszúságban megújul a felsővezeték-hálózat és kicserélik az áramellátó kábeleket is, így a rendszer alkalmas lesz a fékező villamosok energia-visszatáplálásának kezelésére.


A sínpálya mellett a megállóhelyi peronokat is átépítteti a BKK, a jelenleginél magasabb, a villamos padlójával majdnem egy szintben elhelyezkedő, 26 centiméteresre tervezett peronok lesznek, mivel ezen a vonalon is futnak majd az új beszerzésű, alacsonypadlós villamosok. Új gyalogátkelőhelyek is létesülnek, hat megállóban pedig lifteket is beépítenek, megújulnak az utastájékoztató berendezések, utasvárók, az összes megállóban térfigyelő kamerarendszer működik majd és egy, a kábellopásokat jelző rendszert is telepítenek a szakemberek.

A felújítás után a Hungária körúton új lámpaprogram szabályozza majd a forgalmat, amely a nagykörútihoz hasonlóan a villamosokat részesíti előnyben. A vonal új arculatot is kap, a vágányok és környezetük, megállóhelyi peronoknál várostűrő fa- és cserjefajokat használnak majd.

A Puskás Ferenc Stadion, valamint a Közvágóhídi végállomás közötti második szakasz felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás még folyamatban van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.