Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 30. 06:00, szerda | Belföld

Szemetel a szomszéd! Kirakhatok-e kamerát házamra? – jogos kérdés

Szemetel a szomszéd! Kirakhatok-e kamerát házamra? – jogos kérdés

Törvénybe ütköző-e, ha kamera kerül a házra, lakásteraszra – kérdezi egy olvasó, akinek a szomszéd szemetelési szokásaival gyűlt meg a baja. A jogi szakértő válaszol! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Én egy panelházban élek, és körülbelül egy hónapja folyamatosan valaki kidobálja a szemetét az ablakon, ami beesik mások ablakába és gyakran az enyémbe is. Mivel senki sem tudja, hogy ki az ezért kiraknék egy kamerát a korlátra, ami a felettünk lévő erkélyeket nézi (nem láthat be az ablakon).

Azt szeretném kérdezni, hogy ez törvénybe ütköző-e, amennyiben az én magánterületemen van a kamera?

2014. 04. 08.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kamera felszerelésekor azt kell szem előtt tartania, hogy más magántulajdonáról kizárólag az érintett tájékoztatását követő önkéntes és kifejezett hozzájárulásával készíthet felvételt. Jelen esetben magántulajdonnak minősül nem csak a másik lakásnak az ablak mögötti területe, hanem az erkélye is, tehát az ott tartózkodó személyek, tárgyaknak a kamera képén való láthatósága is sérti az illetők jogát.

A kamerával rögzített felvételekre az adatvédelmi törvény, illetve az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezései irányadóak, amelyek alapján ön adatkezelőnek minősül felvétel készítése esetén.

Azt javasolom, hogy a szemetelő személyének megtalálására és kifogásolható magatartásának bizonyítására keressen inkább más módszert.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Pajor Dávid
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.