Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2013. Február 07. 12:02, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Székelyzászló-ügy - Nagy terjedelemben foglalkozik a romániai sajtó a vitával

Székelyzászló-ügy - Nagy terjedelemben foglalkozik a romániai sajtó a vitával

A romániai sajtó nagy terjedelmet szentel a székely zászlóval kapcsolatos román-magyar súrlódásoknak.

A kormányközeli Jurnalul National internetes oldalán közölt vezércikk szerzője románellenes provokációnak minősítette Németh Zsolt külügyik államtitkár székely zászlóval kapcsolatos kijelentéseit. Úgy vélte, a magyar kormány "irredenta megnyilvánulásai" azért válhattak gyakorivá, mert a bukaresti hatóságok éveken keresztül tétlenül szemlélték ezeket. Bukarest "a székelyföldi területi autonómia egyre agresszívebb, már-már szeparatista jellegű követelésére sem válaszolt, és arra sem, hogy Budapest vaskosan beavatkozott ezekbe a kényes belügyekbe".
A cikkíró úgy látta, Traian Basescu köztársasági elnök azért hallgat az ilyen esetekben, mert Orbán Viktor miniszterelnök adósa, aki Basescu melletti kiállásra "utasította" a Hargita és Kovászna megyei magyarokat.
http://jurnalul.ro/editorial/mai-avem-presedinte-roman-635997.html
A Gandul napilap internetes oldalán közölt véleménycikk szerzője úgy véli, a politikusok gerjesztik az etnikumok közötti feszültséget. A cikkíró elsősorban Németh Zsolt államtitkárt okolta az ismétlődő "uszító nyilatkozatokért", de hozzátette, "a bukaresti diplomáciának és Victor Ponta miniszterelnöknek sem kellene pavlovi reflexeket kialakítania."
A cikkíró szerint a Marian Cozma román kézilabdázó veszprémi halála kapcsán kialakult román-magyar szolidaritás mutatta meg, hogy mennyire nem valós ez a román-magyar konfliktus, amelyet "szűkagyú" politikusok kreálnak, és a nézettségi mutatók növelésére hajtó média visz tovább.
http://www.gandul.info/puterea-gandului/steagul-si-crima-10547510
A jobboldali hangvételű Romania Libera internetes oldalán közölt véleménycikkben a szerző úgy véli, a zászlóháború a románok erődemonstrációja a székelyföldi magyarokkal szemben, hiszen az országban számtalan hasonló szimbólumot lehet háborítatlanul használni. A Romania Libera szerint ennek történelmi hagyományai vannak, hiszen a tankönyvek is, a televíziók is rendre negatív fényben tüntetik fel a magyarokat.
A cikkíró szerint hagyománya van a Románia és Magyarország közötti súrlódásoknak is, de annak is, hogy a romániai Szociáldemokrata Párt (PSD) uszítja mindkét oldal nacionalistáit, "mintha az interetnikai konfliktusok ernyője alatt könnyebben kormányozhatna".
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/ungurii-sunt-de-vina-sau-cui-foloseste-razboiul-steagurilor-292635.html
A Transindex portál Kovács Péternek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkárának az olvasói levelét közli a kialakult helyzetről. A politikus úgy véli, a Magyar Szocialista Párt kolozsvári bocsánatkérése is, Németh Zsolt zászlós kijelentése is azt jelzi, "megkezdődött a 2014-es magyarországi választási kampány erdélyi szakasza". Szerinte az igazi veszélyt az erdélyi magyarok számára "a narancssárga, piros, meg ki tudja, milyen színű, magyarországi zászlók háborúja jelenti. Ennek a háborúnak egyetlen vesztese lesz: az erdélyi magyar közösség" - véli Kovács Péter.
http://reply.transindex.ro/?cikk=331
A Krónika erdélyi magyar napilap vezércikkírója úgy véli, Németh Zsolt székelyzászlós kijelentése "egy kicsit keményre sikeredett", de mégis nagyon fontos, mert azt jelzi, Budapest megpróbál védő hatalomként fellépni a határon túli magyarok érdekében. A Krónika szerint a budapesti kiállás a romániai közigazgatási reform idején lesz fontos.
Ehhez azonban a külföldi reakciókkal is számoló stratégia kell, amely nem teszi lehetővé, hogy Bukarest "a nacionalista magyar kormány szimbolikus agressziójának áldozataként" mutassa magát.
http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=71162

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.