Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 19. 05:58, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Szálló por - Kedden elrendelhetik a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten

Szálló por - Kedden elrendelhetik a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten

A hétfő délutáni fővárosi légszennyezettségi helyzet alapján lehet, hogy kedden a fővárosban el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.

Ebben az esetben a forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetést követő nap, azaz szerda reggel 6 órától léphetnek életbe, de ez a hétfői és a keddi eredmények kedd és szerda hajnali értékelése alapján fog kiderülni - tette hozzá. Mint elmondta, vasárnap a kisméretű szállópor (PM10) szintje hat fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási, ezek közül három mérőállomáson a riasztási küszöbértéket is. A hétfőn délután 4 óráig számított átlageredmények alapján a helyzet már kissé javult.

A tájékoztatási fokozat azt jelenti, amikor a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira. A riasztási fokozatot akkor rendelik el, amikor a légszennyezettség már rövid idő alatt is veszélyt jelent az emberi egészségre, és azonnali intézkedéseket kell tenni.

Kisméretű szálló por (PM10) esetében a riasztási fokozatot akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson egy időben mért koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.


A főváros közleménye szerint ha a kedvezőtlen légszennyezettségi helyzet eredményeképp kedden a hajnali órákban el kell rendelni a riasztási fokozatot, akkor a vonatkozó jogszabályok alapján szerda reggel 6 órától akár a gépjárműforgalmat is korlátozni kell, vagyis a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a szmogriadó idején 6 órától 22 óráig nem közlekedhetnek a fővárosban. Ennek megsértése szabálysértésnek minősül, és a rendőrök akár százezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Tarlós István főpolgármester kedden és szerdán kéri a reggeli híradások figyelését, hogy az esetleges hatósági korlátozó rendelkezések betartása minél kisebb problémát jelentsen.

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a fővárosban és négy északkeleti városban egészségtelennek minősítette a levegőt. Az OKI honlapján található térképen Budapestet, Miskolcot, Sajószentpétert és Kazincbarcikát jelölték az egészségtelen levegő minőséget jelző narancssárga színnel. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni