Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Április 02. 13:03, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Szakértő szerint a terrorizmus miatt indokolt az elektronikai eszközök tiltása a repülőgépeken

Szakértő szerint a terrorizmus miatt indokolt az elektronikai eszközök tiltása a repülőgépeken

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint számolni kell azzal, hogy egy merénylő laptopba rejtett robbanószerkezetet hoz működésbe egy repülőgép fedélzetén,

ezért indokolt az elektronikai eszközök használatának tiltása a repülőgépeken.

Horváth Józsefet arról kérdezték vasárnap az M1 aktuális csatornán, hogy a brit hírszerzés azt feltételezi, terroristák kifejleszthettek olyan módszereket, amelyekkel úgy tudnak robbanóanyagot elrejteni a hordozható számítógépekbe (laptop) és mobiltelefonokba, hogy azokat a repterek biztonsági átvilágítási rendszere ne észlelje.

Kifejtette: a technológiai fejlődés a terrorizmusban is megjelenik, "reálisan számolni kell" azzal, hogy egy merénylő egy laptop akkumulátorának helyére olyan hatékony robbanószert helyez el, amely képes lyukat ütni egy repülőgép oldalába, amitől lezuhanhat a gép. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok megtiltotta több országban, hogy az onnan felszálló, Amerikába tartó repülőgépek fedélzetére laptopot vihessenek fel - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy okostelefonba is el lehet-e rejteni robbanószerkezetet, Horváth József úgy válaszolt, ezt nem lehet kizárni, a fejlődés olyan gyors - példaként az okosórákat említette, amelyek egyre inkább elterjednek a mindennapokban -, hogy talán fél év múlva azt kell előírniuk a biztonsági szerveknek, hogy "semmiféle elektronikai eszközt biztonsági okokból" nem lehet felvinni a gépekre.

Sajnos a repülés olyan "emelt szintű kockázati tényezővé" vált, hogy ezeket a szigorításokat lépésről lépésre be kell majd vezetni - hangoztatta a szakértő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt