Városlista
2021. június 24, csütörtök - Iván

Hírek

2020. Szeptember 09. 14:01, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Súlyosan érintette a járvány a magyar fürdőágazatot

Súlyosan érintette a járvány a magyar fürdőágazatot

A magyar fürdőágazatot súlyosan érintette a koronavírus-járvány - hangzott el a Magyar Fürdőszövetség 2020. évi rendes közgyűlésének megnyitóján kedden, Debrecenben.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezérigazgató-helyettese előadásában elmondta, hogy a járvány kirobbanása után 60 nappal a turizmus padlóra került, jóllehet 2019-ben még rekordévet zárt az ágazat, amely az itt dolgozó 400 ezer munkavállalóval 13,5 százalékkal járult hozzá a GDP-hez.

A szakember rámutatott: az első intézkedések a túlélést szolgálták, de a talpon maradás ma sem egyszerű, hiszen a határok lezárásával számottevő vendégforgalommal nem számolhatnak.

A vezérigazgató-helyettes a kilábalást segítő kormányzati intézkedések közül kiemelte az adókedvezményeket, a hitelmoratóriumot, a munkáltatók munkahelymegtartó támogatását, valamint a SZÉP-kártyára tölthető összeg megemelését. Hozzátette, a Széchenyi Turisztikai Kártya keretében 100 milliárd forintos összeg áll rendelkezésre, a támogatás 250 millió forintig terjedhet pályázónként.

Felhívta a figyelmet, hogy a nehézségek ellenére számos fejlesztés valósult meg, köztük strand- és csúszdafelújítások, turisztikai irodák megnyitása, és jelenleg is 14 ezer magánszálláshely fejlesztése zajlik országszerte.

Közölte, hogy augusztusban 1,4 millió magyar ember élt a hazai szálláshelyek kínálatával, ami 15 százalékos emelkedés az előző évhez képest, és a szeptemberi szállásfoglalás mutatója is 50 százalék fölötti.

Kitért arra, hogy jelentős marketing tevékenységet terveznek a belföldi turizmus fellendítése érdekében.

Úgy vélte, az ágazat 2023-ra érheti el a 2018-as állapotot, tehát a kilábalás hosszabb időt vesz igénybe.

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere szólt arról, hogy az ország második legnagyobb városában a több mint 200 ezer lakos mellett 30 ezer egyetemi hallgató is él, közülük hatezer külföldi, 100 országból.

Beszámolt arról, hogy a debreceni repülőtér tavaly 600 ezres utasforgalmat bonyolított le.

A város fejlesztési céljai közt a négyévszakos turizmus jelölte meg. Ehhez minden adott - mutatott rá -, hiszen itt található a legnagyobb konferenciaközpont, amelyhez a mellette található szállodát is megvette az önkormányzat.

Szólt az egészségturizmusról, valamint a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó turizmusról is, hiszen a nagy nyugati vállalatok - BMW, Continental, Thyssenkrupp - sok-sok turistát vonzanak a városba.

Papp László ismertette, hogy az idei első fél évben 58,7 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma Debrecenben, ám az új strand június végi megnyitása után jelentős növekedést tapasztaltak. Előadásából kiderült: eddig több mint 60 ezren vették igénybe az új fürdőt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 23. 15:05, szerda | Belföld

Elítéltek szexuális erőszak miatt egy iskolai gondnokot

Jogerősen 11 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélt a Fővárosi Ítélőtábla egy iskolai szexuális erőszakkal vádolt férfit - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője szerdán az MTI-vel.

2021. Június 23. 13:05, szerda | Belföld

Versenyjogban is világelsők a magyar joghallgatók

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ELTE ÁJK) csapata nyerte a világ legrangosabb versenyjogi perbeszédversenyének 2021-es fordulóját - közölte az egyetem az MTI-vel.

2021. Június 23. 11:02, szerda | Belföld

Több mint 500 gyerekprogramot kínálnak a Múzeumok éjszakáján országszerte

Több mint 500 gyerekprogramot kínálnak a Múzeumok éjszakáján országszerte: szombaton már kora délutántól számos izgalmas programmal,

2021. Június 23. 09:56, szerda | Belföld

Magyarország a szomszédos országok határ mentén lakóinak is felajánlja a védőoltást

Magyarország felajánlja a szomszédos országoknak, hogy júliustól a hazánkkal közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon - tették közzé a kormányzati portálon kedd este.