Városlista
2020. január 24, péntek - Timót

Hírek

2011. November 14. 07:09, hétfő | Kék hírek
Forrás: mno.hu

Súlyos árat fizethet, ha óvatlan az internetes ügyintézéskor

Súlyos árat fizethet, ha óvatlan az internetes ügyintézéskor

Nagy árat fizet az, aki óvatlan az internetes ügyintézés során: a külön erre szakosodott bűnözők számtalan módon próbálják meg imitálni a banki tranzakciókat, így szabadítva meg a számlatulajdonost megtakarított pénzétől

Számol be a Magyar Nemzet. Mint írják, újabb veszélyforrást jelentenek az okostelefonok.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tudomása szerint számtalan trükkel élnek a számlacsapolók. Az egyik ilyen a phishing, azaz jelszóhalászat, amely során a bűnözők hamisított e-mail címről figyelmeztető e-mailt küldenek például egy bank nevében azzal, hogy a pénzintézet szerverét támadás érte, és az esetleges visszaélések elkerülése végett azonnali jelszóváltoztatást kérnek. Kérik az áldozatot, hogy a mellékelt adatlapon, a megfelelő helyre írja be felhasználónevét, régi és új jelszavát, esetleg PIN-kódját.

A titokban gépünkre települő trójai kémprogramok arra is alkalmasak, hogy internetezési szokásainkról gyűjtsenek adatokat. Manapság a felhasználók mobiltelefonon tárolt adatait is lopják élelmes hackerek, hiszen mind többen bonyolítják banki tranzakcióikat mobiltelefonon keresztül. Bejuthatnak a kémprogramok készülékünkbe a telefon vagy annak valamilyen alkatrészének kicserélésével is.

Az ORFK adatai szerint a számítástechnikai rendszerek és adatok elleni bűncselekményekkel kapcsolatban kezdeményezett eljárások száma az elmúlt két év alatt majdnem a duplájára emelkedett, az okozott kár közel megtriplázódott: 59 millióról 162 millió forintra nőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 23. 17:06, csütörtök | Kék hírek

Elkezdődött a szüleit brutálisan meggyilkoló hódmezővásárhelyi nő és élettárásának pere

A vádirat ismertetésével csütörtökön a Szegedi Törvényszéken elkezdődött a szüleit 2018 tavaszán brutálisan meggyilkoló hódmezővásárhelyi nő és élettárásának pere.

2020. Január 23. 12:07, csütörtök | Kék hírek

Kirabolta társait egy visszaeső bűnöző az egri börtönben

Vádat emeltek egy 31 éves férfival szemben, aki fogva tartása alatt több rabtársát is kirabolta – közölte a Heves Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

2020. Január 23. 06:59, csütörtök | Kék hírek

Halálra gázoltak egy gyalogló férfit az M5-ösön

Halálra gázolt egy személygépkocsi egy gyalogló férfit az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, Gyál közelében szerda éjszaka - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2020. Január 22. 14:04, szerda | Kék hírek

Börtönt kapott egy korrupt rendőr

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy rendőrt zsarolás és korrupció miatt - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szerdán az MTI-vel.