Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2011. November 14. 07:09, hétfő | Kék hírek
Forrás: mno.hu

Súlyos árat fizethet, ha óvatlan az internetes ügyintézéskor

Súlyos árat fizethet, ha óvatlan az internetes ügyintézéskor

Nagy árat fizet az, aki óvatlan az internetes ügyintézés során: a külön erre szakosodott bűnözők számtalan módon próbálják meg imitálni a banki tranzakciókat, így szabadítva meg a számlatulajdonost megtakarított pénzétől

Számol be a Magyar Nemzet. Mint írják, újabb veszélyforrást jelentenek az okostelefonok.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tudomása szerint számtalan trükkel élnek a számlacsapolók. Az egyik ilyen a phishing, azaz jelszóhalászat, amely során a bűnözők hamisított e-mail címről figyelmeztető e-mailt küldenek például egy bank nevében azzal, hogy a pénzintézet szerverét támadás érte, és az esetleges visszaélések elkerülése végett azonnali jelszóváltoztatást kérnek. Kérik az áldozatot, hogy a mellékelt adatlapon, a megfelelő helyre írja be felhasználónevét, régi és új jelszavát, esetleg PIN-kódját.

A titokban gépünkre települő trójai kémprogramok arra is alkalmasak, hogy internetezési szokásainkról gyűjtsenek adatokat. Manapság a felhasználók mobiltelefonon tárolt adatait is lopják élelmes hackerek, hiszen mind többen bonyolítják banki tranzakcióikat mobiltelefonon keresztül. Bejuthatnak a kémprogramok készülékünkbe a telefon vagy annak valamilyen alkatrészének kicserélésével is.

Az ORFK adatai szerint a számítástechnikai rendszerek és adatok elleni bűncselekményekkel kapcsolatban kezdeményezett eljárások száma az elmúlt két év alatt majdnem a duplájára emelkedett, az okozott kár közel megtriplázódott: 59 millióról 162 millió forintra nőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 10. 09:54, szombat | Kék hírek

Több milliót sikerült kicsalnia egy újabb unokázós bandának

Két nőt és három férfit hallgattak ki unokázós csalás ügyében a rendőrség a minap. Egy szigethalmi idős asszonytól csaltak ki több millió forintot.

2019. Augusztus 09. 12:06, péntek | Kék hírek

Medencét vásárolt unokájának a lopott telefon árából

Kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt bíróság elé állította a Tatabányai Járási Ügyészség azt a tarjáni nőt, aki a lopott telefon értékesítéséből szerzett pénzen élelmiszert és az unokájának medencét vásárolt.

2019. Augusztus 09. 05:00, péntek | Kék hírek

Két órán belül elfogtak egy dohánybolti rablót Pécsen

Két órán belül elfogták a rendőrök azt a 21 éves pécsi férfit, aki csütörtök hajnalban kirabolt egy dohányboltot a baranyai megyeszékhelyen - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2019. Augusztus 08. 13:05, csütörtök | Kék hírek

Dugig volt a kamion hamis ruhákkal az M5-ösön

Hetven millió forintot meghaladó értékben több mint hatezer hamis márkajelzésű ruhát foglaltak le Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az M5-ös autópályán egy teherautóból a minap.