Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Február 14. 12:42, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Őssejtekkel gyógyították a szívroham 'sebeit'

Őssejtekkel gyógyították a szívroham 'sebeit'

Amerikai orvosok egy szívroham miatt keletkezett károsodást, a beteg saját szívéből nyert őssejtek felhasználásával gyógyítottak meg.

A kísérlet során a hegszöveteket megfelezték. A kutatók azt állítják: a szív izmainak egyedülálló növekedése is megfigyelhető volt.

Szívroham akkor következik be, amikor a szívnek nem jut elég oxigén, mert például egy vérrög gátolja a vér áramlását a szervbe. Ahogy a szív gyógyul, az elhalt izom helyére hegszövet kerül, mivel azonban ez nem úgy lüktet, mint a szívizom, a vér pumpálásának képessége csökken.

Jelen tanulmány során a kutatók azt tesztelték, mi történik, ha a beteg szívéből őssejtet vesznek.

A szívrohamot követő egy hónapban egy csövet helyeztek egy páciens nyakának egyik vénájába, majd ezt egészen a szívéig tolták le. Ezt követően egy fél mazsola nagyságú szövetmintát vettek a szív szöveteiből.

Az őssejteket laboratóriumban elkülönítették majd megnövesztették azokat. A 25 millió őssejtet a beteg szívét körülvevő artériákba helyezték el.

A kísérlet vezetője azt mondja: a sejteknek van egy egyedülálló képességük a hegek csökkentésére és egyidejűleg az egészséges szívszövetek visszanövesztésére is - írja a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során