Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sólyom László kapta idén a Magyar Szabadságért Díjat

Sólyom László kapta idén a Magyar Szabadságért Díjat

Sólyom László volt köztársasági elnöknek ítélték oda idén a Magyar szabadságért-díjat, amelyet június 29-én, a magyar szabadság napján adnak át Gödöllőn - mondta a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője. Péterfi Csaba emlékeztetett arra, hogy a Gémesi György és Koltay Gábor filmrendező által 2000-ben alapított díjat azok kaphatják, akik az elmúlt évtizedekben jelentősen hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, és alkotásaikkal, tevékenységükkel a magyarság megmaradását szolgálják.

A díjat elsőként Nemeskürty István írónak ítélték oda 2000-ben, legutóbb, tavaly pedig Mádl Dalma vehette át.

A díjazott személyére a Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriuma tesz javaslatot, idén Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke munkásságát ismerik el a díjjal. Az indoklás szerint Sólyom László közéleti és tudományos tevékenységével több évtizeden át szolgálta a magyarság fennmaradását.

Az Országgyűlés mások mellett Gémesi György képviselő indítványa alapján 2000-ben fogadta el azt a törvényt, amely június utolsó szombatját a magyar szabadság napjává nyilvánította, emlékezve arra, hogy 1991 júniusában hagyta el hazánk területét az utolsó szovjet katona.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.