Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sokmilliárdos böjtje lehet a téli tavasznak

Sokmilliárdos böjtje lehet a téli tavasznak

A januári tavaszt ugyan különböző munkák elvégzésére ki lehet használni, ám böjtje lehet a csapadékszegény jó időnek − vélekedtek a Napi Gazdaság. által megkérdezett termelők. A legnagyobb veszély, hogy beindul a nedvkeringés és elkezdődik a rügyduzzadás, majd hótakaró nélkül megjönnek a fagyok.

Jóllehet évek óta egyre szélsőségesebb az időjárás, arra eddig nem volt példa, hogy a dél-balatoni borvidék gazdái szilveszter után metszeni induljanak. Az ordacsehi Agrár Zrt.-nél például mintegy 200 hektáros szőlőskertben indult el a munka január első napjaiban. A körtefák “fazonigazításával” megkezdődött a metszés az ország egyik legnagyobb gyümölcsöskertjében, a pókaszepetki Zalagrár Kft.-nél is. Mindemellett a jó időt ültetvénytelepítésre is kihasználják; mintegy 20 hektáros területen ültetnek fiatal almafákat. Mindkét gazdaságban a rovarkártevők elszaporodásától és a hirtelen érkező fagyoktól tartanak a legjobban.

Nem örülnek a téli tavasznak az 1600 hektáros területen gazdálkodó, elsősorban szántóföldi növényeket termelő szentgáloskéri Agrária Mezőgazdasági Zrt.-nél sem. Pásztóhy András elnök-igazgató szerint a mínuszoknak és a hótakarónak lenne itt az ideje. A határban szemmel látható, hogy a különböző kártevők és rágcsálók “kivirulva” érték meg az új esztendőt. A hó nélküli fagyoknak a repce- és a gabonatáblákon is súlyos következményei lehetnek. A földekről ebben a térségben legalább 150-200 milliméternyi csapadék hiányzik. Ahogy múlik az idő, egyre bizonytalanabb, hogy milyen vízkészlettel rendelkező földekben kezdődhetnek el a tavaszi munkák − tette hozzá a szakember.

A Rábahídvégen elsősorban szántóföldi zöldség- és gyümölcstermeléssel foglalkozó Csontos Géza úgy véli, a legnagyobb veszély a korai rügyfakadás. Az ültetvényének a legvédettebb részein már vannak is olyan fák, amelyekben elindult a folyamat. Ugyanakkor a szélsőséges időjárást ismerve, biztos, hogy lesznek még kemény mínuszok az idén. Mindez jelentős terméskiesést okozhat.

A kártevők elleni védekezés költségei akár 15-20 százalékkal is növekedhetnek az idén − nyilatkozta a lapnak Dezső János cecei termelő. Ráadásul az már most látszik, hogy az őszi vetésű növények egy része a kevés csapadék miatt hiányosan kelt ki, és az úgynevezett indító tápanyagokat is nehezebben veszik fel. A gazda hozzátette, elkerülhetetlen, hogy a birtok öntözőrendszerét tovább bővítse. Úgy tűnik, e nélkül már nem lehet eredményesen gazdálkodni.

Magyarországon jelenleg 80 ezer hektárt tesz ki az öntözött területek nagysága a minisztérium adatai szerint, ami az itteni időjárási viszonyok mellett nem elegendő. Hosszabb távon a szaktárca a problémát a vízgazdálkodásról, öntözésről és aszálykezelésről szóló nemzeti vízstratégiával kívánja orvosolni, amelyet tavaly márciusra dolgoztak ki. Rövid távú megoldásként öntözőberendezések beszerzéséhez jelenleg is vannak támogatások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;