Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Február 07. 07:43, kedd | Belföld
Forrás: mti

Sok kémény világháborús harci gázt okád ki

Sok kémény világháborús harci gázt okád ki

Kedden egy társadalmi célú hirdetéssel folytatódik a Fűts okosan! kampány - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornának.

V. Németh Zsolt kifejtette: szeretnék eloszlatni azt a tévhitet, hogy a légszennyezést nagyobb részét a közlekedés és az ipar okozza. Ez már rég nincs így, a rendszerváltást követően a nagyipar leépült, az új üzemek korszerű berendezéseket kaptak, és a gépjárműpark is jelentősen javult. A levegő szennyezettségét ma már 70 százalékban a lakossági fűtés okozza.

Kitért arra is, hogy nem elég jó anyagot használni a tüzeléshez, az is fontos, hogy helyesen tüzeljenek. Úgy vélekedett, a légszennyezés nem szociális probléma, hanem ismerethiányból fakad. Ha csak a szociálisan rászorulók égetnének hulladékot, nagyságrendileg jobb lenne a levegő - mondta.

A kampány például felhívja a figyelmet arra is, hogyan kell begyújtani a kályhába. A lignit például olcsó, de tönkreteszi a fűtőberendezést, emellett az egyik legnagyobb okozója a kisméretű szálló pornak (PM10, 10 mikronnál kisebb részecske). Ha a pvc-t elégetik, foszgén kerül a levegőbe, amely az első világháborúban még harci gáz volt, ha pedig bútorlapot égetnek, formaldehid, amely rákkeltő anyag.

Ugyanaz az ember, aki nem öntene az élővízbe mérget, szemrebbenés nélkül pakolja a PET palackokat vagy a bálás ruhát vagy a bútorlapot a kazánjába - mondta az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy a PM10 csökkentésére ágazatközi programja van a kormánynak, amelyre százmilliárdokat költenek. Ezt célozza a hőszigetelésre kiadott pénz vagy az autóbuszok cseréje. Hozzátette, meggyőződése, hogy néhány éven belül eljutnak a kis tüzelőberendezésekig, vagy a fűtőanyagok szabályozásáig. A tárca erre vonatkozóan egy anyagot készít, társadalmasítás előtt van egy jogszabály, amely szabályozni fogja a fűtőanyagok kéntartalmát és minimális fűtőértékét, hogy a kis tüzelőberendezésekben mit lehet elégetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során