Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 16. 05:09, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Snowden menedékügye - Az amerikai férfi még mindig nem adta be kérelmét az orosz hatóságnak

Snowden menedékügye - Az amerikai férfi még mindig nem adta be kérelmét az orosz hatóságnak

A moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában harmadik hete tartózkodó Edward Snowden továbbra sem adott be menedékkérelmet - közölték hétfőn az orosz bevándorlási hatóságnál.

Zalina Kornyilova, a Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) szóvivője azt mondta, hogy az amerikai férfi eddig semmilyen dokumentumot nem nyújtott be hozzájuk, és amennyiben beérkezik a menedékkérelem, azt a törvény megszabta rendben fogják elbírálni.

Az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató informatikus a múlt pénteken a repülőtéren zárt körben találkozott orosz és nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint neves ügyvédekkel. Akkor jelentette be, hogy ideiglenesen politikai menedéket kér Oroszországtól. A hazájában törvénysértéssel vádolt férfi azt is közölte, hogy később Dél-Amerikában kíván letelepedni.


Az orosz szolgálat internetes oldalán lévő tájékoztatás szerint az ideiglenes menedékes státusa egyfajta humanitárius státus, avagy a kiutasítás elhalasztását jelenti. Ahhoz, hogy ezt valaki elnyerje, a szolgálat területi képviseletéhez kell fordulnia kérelmével. A benyújtásakor az illető kap egy igazolást, amelynek birtokában joga van arra, hogy amíg a kérelmét vizsgálják, addig az Oroszországi Föderáció területén tartózkodjon. Ez legfeljebb három hónap. Amennyiben kedvező a döntés, a kérelmezőnek kiállítanak egy tanúsítványt arról, hogy Oroszország ideiglenesen menedéket biztosít az illetőnek.

Oroszországban 2001 és 2007. július 1. között 59 országból több mint 5600 külföldi ideiglenes menedék iránti kérelmét vizsgálták meg, és közülük 2446 személynek biztosítottak lehetőséget - olvasható a Szövetségi Migrációs Szolgálat honlapján. Oroszország 1992-ben csatlakozott ENSZ 1951-es Menekültügyi Egyezményéhez és annak 1967-ben elfogadott jegyzőkönyvéhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni