Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 05. 11:04, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: m1

Sikeresen vizsgázott a felső-tiszai hulladékmentesítő infrastruktúra

Sikeresen vizsgázott a felső-tiszai hulladékmentesítő infrastruktúra

Sikeresen állja útját a Felső-Tiszán a Magyarországra érkező PET-palack- és uszadék-szennyezésnek az a hulladékmentesítő munkagéplánc, amelyet kedden alkalmaztak először éles üzemben

- tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI-t. Siklós Gabriella közölte: a csapadékos időjárás következtében megemelkedett vízszint jelentős mennyiségű hulladékot sodort a folyó hazai szakaszára, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hétfőn III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. Továbbá Vásárosnaménynál üzembe helyezte azt az új munkagépláncot, amely a nap 24 órájában, folyamatosan gyűjti össze a szennyeződést.

Az élesben most először alkalmazott berendezés február 4-én délutánig több mint 200 köbméter, mintegy 60 tonna vegyes PET- és kommunális hulladékot fogott fel és mindaddig dolgozik a szakaszon, amíg a PET-palackkal kevert uszadékot észlelik a Felső-Tiszán - tette hozzá.

Emlékeztetett: 2004-től rendszeres a külföldi eredetű kommunális hulladékszennyezés a Felső-Tisza-vidék folyóin, elsősorban a Tisza Ukrajna alatti szakaszán, mivel a hullámtéren illegálisan elhelyezett szemetet a kisebb árhullámok is képesek magukkal sodorni.

A szennyezés intenzitását a szakemberek az adott szelvényen percenként áthaladó palackok számával határozzák meg: az elmúlt 15 év alatt 40 esetben volt 50 palack/perces - vagy azt meghaladó - intenzitású szennyezés a Tiszán, a csúcsérték pedig eléri a 300-500 palack/percet is - ismertette.

Az árvízről-árvízre halmozódó műanyag és más szemét nemcsak szennyezi a természeti értékekben gazdag tiszai tájat, de rontja a turisztikai lehetőségeket is - fűzte hozzá.

A tavaly ősszel átadott magyar fejlesztésű hulladékmentesítő infrastruktúra lényege, hogy a medret részlegesen hajókkal zárják el, majd az érkező hulladékot és uszadékot a part felé terelik, ahonnan munkagépek segítségével kitermelik, majd szétválogatják - közölte a szóvivő.

Áder János köztársasági elnök az elmúlt év szeptemberében adta át az 1,3 milliárd forint értékű, hazai költségvetési forrásból finanszírozott Felső-tiszai hulladék-mentesítési projektet.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és négy másik tiszai igazgatóság, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinációjával megvalósított projekt keretében három, éjjellátó képességgel és hulladékfelismerő szoftverrel felszerelt kamerát telepítettek a Tisza ukrajnai, egyet pedig a magyarországi szakaszán. Továbbá a hulladék kiemelésére négy, úgynevezett vízkár-elhárítási helyet alakítottak ki a Tiszán és a Szamoson, felújítottak több úszóművet, két uszályt és egy vontatóhajót, valamint vásároltak egy új hulladékbeszedő hajót is.

A technológiai géplánc kiegészítéseként három lánctalpas, egy gumikerekes kotrót, egy homlokrakodót, valamint tíz hulladékszállító konténert és a szemét szállításához és feldolgozásához szükséges egyéb gépeket egyaránt beszerzett az OVF.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.