Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. November 14. 05:20, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Scotland Yard: valószínűleg mégsem gyilkosság áldozata lett a sporttáskában talált MI6-kém

Scotland Yard: valószínűleg mégsem gyilkosság áldozata lett a sporttáskában talált MI6-kém

Valószínűleg mégsem gyilkosság áldozata lett a brit külső hírszerzés (MI6) bizarr körülmények között három éve elhunyt egyik kémje, akinek ruhátlan holttestét egy sporttáskába zárva találták meg.

Gareth Williams már oszlásnak indult maradványaira 2010 augusztusában bukkantak rá londoni lakásának üres fürdőkádjában, egy lakattal lezárt sporttáskában. Williams korábban a brit kormány elektronikus lehallgató ügynökségének, a GCHQ-nak az alkalmazottja volt, majd az MI6 kötelékébe került át.

A rendkívüli feltűnést keltő ügyben elvégzett, tavaly lezárult halottkémi vizsgálat még arra a következtetésre jutott, hogy a 31 éves korában meghalt ügynököt valószínűsíthetően megölték, bár annak idején a brit belügyminisztérium halottkémi jelentése is hangsúlyozta, hogy a halál okát nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani.

A Scotland Yard azonban saját, háromévi vizsgálatának eredményeit ismertető szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: a bizonyítékok újraértékelése alapján most már az tűnik valószínűnek, hogy Williams halálának idején más személy nem volt jelen a lakásban. Martin Hewitt, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese a tájékoztatón kijelentette: a "legnagyobb valószínűséggel" valamilyen baleset történhetett.


Hewitt elismerte ugyanakkor, hogy a bizonyítékok továbbra is "nagyon hézagosak" és egymásnak több ponton ellentmondanak, számos kérdés pedig továbbra is megválaszolatlan, köztük az, hogy az MI6-ügynök miként került a lezárt táskába.

A rendőrtiszt "elméletileg lehetségesnek" nevezte, hogy Williams belülről magára zárta a sporttáskát. Hangsúlyozta ugyanakkor: nincsenek bizonyítékok arra, hogy a néhai kém öngyilkosságot akart volna elkövetni, sem arra, hogy halála összefüggésben állt volna munkájával. Hewitt kijelentette: a Scotland Yard végkövetkeztetése szerint "tragikus, magyarázat nélküli halálesetről" van szó.

A rendőrség szerdai tájékoztatója után Williams családja közleményben adott hangot csalódottságának. A nyilatkozat szerint a család az eddig ismert tények alapján az emberölést valószínűsítő tavalyi halottkémi jelentést tartja hitelesnek. A BBC belügyi szakelemzőjének szerdai kommentárja szerint a Scotland Yard vizsgálati eredménye jó eséllyel azokat a spekulációkat erősíti majd, amelyek szerint a brit hírszerző szolgálatok valamit el akarnak tussolni a teljes rejtély övezte ügyben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.