Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 17. 05:45, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban

Sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban

Eddig két hímből és három nőstényből állt a sárgaszakállas maki csoport, amely az országban egyedül csak a nyírségi állatkertben látható.

A félmajom-csapat tavaly két kölyökkel szaporodott, míg a mostani utód 130 napi vemhesség után jött világra, alig 80 grammosan. Az eddig féltve őrzött, már kéthónapos kölyök természetesen még anyatejen él, de már ismerkedik a szilárd takarmányfélékkel is, ami zöldségekből, gyümölcsökből és növénylevelekből áll.

A kis maki egész nap az ivarérett egyedek hátán lovagol, és élvezi a családi gondoskodást, amiben a csoport minden tagja részt vesz - emelte ki a szóvivő. Hozzátette: a makik kínosan ügyelnek a tisztaságra, nem csak a kicsi, de egymás bundáját is rendszeresen ápolják. Négy alsó metsző- és két szemfogúk amolyan fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, és azokkal távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket.


Petró Zsuzsa tájékoztatása szerint a sárgaszakállas félmajmok a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Latin nevük (Lemur fulvus Mayottensis) sok mindent takar, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre Majotte-szigetén található. Gyűjtőnevük, a Lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi maki félét. A lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották, miközben parázsló szempárt láttak.

A Nyíregyházi Állatparkban született sárgaszakállas maki olykor már lemerészkedik anyja hátáról, és egyre ügyesebben mozog a fák ágai között. A család egyébként egy különleges kifutóban él sarkantyús teknősökkel társbérletben, ahová a látogatók is bemehetnek és testközelből csodálhatják meg a félmajmokat - mondta a nyírségi állatkert szóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: