Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Augusztus 30. 05:27, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Romlott az ELMŰ cégcsoport eredménye az első félévben

Romlott az ELMŰ cégcsoport eredménye az első félévben

Az egy évvel korábbinál 8,8 százalékkal kevesebb, 8,6 milliárd forint adózás előtti konszolidált eredményt ért el az idén az első félévben az ELMŰ.

A jelentés szerint az első félévben az ELMŰ cégcsoport eredménye jelentősen elmarad az előző évhez képest, ami az adózási környezetben és a szabályozásban bekövetkezett változásokkal, valamint a folyamatosan csökkenő fogyasztással magyarázható.

Január 1-jétől a válságadó kivezetése mellett életbe lépett a közműadó, amelynek összege meghaladja a válságadót. A lakossági áramárak a kormány döntésének megfelelően 10 százalékkal csökkentek. A lakossági egyetemes szolgáltatás a jelentés szerint már évek óta veszteséges. Hozzáteszik, hogy az egyetemes szolgáltatók számára engedélyezett 1,32 forint/kilowattórás árrés nem fedezi a szolgáltatás költségeit.


A cégcsoport összes bevétele 111,6 milliárd forint volt az előző év hasonló időszakában elért 110,5 milliárd után.

A jelentés szerint a nyereségadók összesen mintegy 4 milliárd forintra rúgtak, a tavalyi hasonló időszaki 2,6 milliárd forint után. A jelentésben kiemelik, hogy az eredménycsökkenés hatására csökkent a társasági adó, azonban a "Robin Hood-adó" 2013. január 1-jével 8 százalékról 31 százalékra növekedett, valamint az egyetemes szolgáltatói és az elosztói engedélyes tevékenységre is kiterjesztették, így összességében a jövedelemadó-terhek is növekedtek. 2013. január 1-jével megváltoztak az iparűzési adó számítási szabályai is, melyek cégcsoportszinten további adónövekedést eredményeztek. Így a nettó nyereség 4,6 milliárd forint volt a tavalyi év azonos időszakában elért 6,8 milliárd után.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.