Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 02. 07:11, hétfő | Kék hírek
Forrás: STOP / MTI

Óriási adócsalást lepleztek le - de ki fog ülni?

Óriási adócsalást lepleztek le - de ki fog ülni?

Vádemelési javaslattal fejezte be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt a nyomozását, amellyet több mint 240 millió forint adócsalás és 162 millió forint értékű pénzmosás, bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt indított

A hatóság szerint a bűnszervezet vezetője egy közismert kiskunfélegyházi vállalkozó volt, aki mintegy száz cég adócsalásához asszisztált.

A NAV bűnügyi szóvivője, Sárközi Alexandra az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, hogy a bűnszervezet tagjai 23 gazdasági társaság nevében mintegy száz vállalkozásnak állítottak ki megközelítőleg 2500 - főként alkatrészekről, műszaki berendezési tárgyakról, építési munkákról és ruházati cikkekről szóló - fiktív számlát. A számlagyárat egy ismert kiskunfélegyházi vállalkozó irányította, de a neki segédkezők is tisztában voltak a csalással - tette hozzá.

A történet részleteiről a szóvivő kifejtette: a megrendelők rendszeresen jelezték igényüket a fiktív számlára a bűnszervezet irányítójának, majd a számlák összegét átutalták a számlázó társaság bankszámlájára. Ezt a pénzt többen készpénzben felvették, és átadták a számlagyár irányítójának, aki a pénzből megtartotta saját jutalékát, a többit pedig visszajuttatta a feladónak. A valótlan tartalmú számlákkal az áfa- és társaságiadó-fizetési kötelezettségüket csökkentették a vállalkozások - tudatta Sárközi Alexandra.

A bűnszervezet vezetőjét és társait - folytatta - munkavállalóként bejelentették a számlagyári társaságoknál, hogy munkabér címén kiugróan magas összegeket tudjanak felvenni. A munkabérből származó jövedelmüket a személyijövedelemadó-bevallásukban feltüntették, azonban adófizetési kötelezettségüknek csak minimális részben tettek eleget, így akarták az adócsalásból származó pénzt tisztára mosni.

A bűnszervezetben, illetve a pénzmosásban közreműködő 14 embert, valamint a Bács-Kiskun, Csongrád, Pest, Tolna, Veszprém és Zala megyei székhellyel rendelkező mintegy száz befogadó társaság képviselőjét és magát a vállalkozót is gyanúsítottként hallgatták ki.

A pénzügyi nyomozók az érintett társaságoknál adóellenőrzést, a bűnszervezet fejénél pedig vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek, és 250 millió forintot azonnal zároltak a költségvetésnek okozott kár biztosításaként, a bűnszervezet jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vezetőjével szemben pedig vádemelést javasolnak a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek a pénzügyi nyomozók adócsalás, pénzmosás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - közölte a szóvivő.

Hozzátette, hogy a feltárt bűncselekmények bűnszervezetben való elkövetése miatt a törvény akár 16 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.