Városlista
2020. szeptember 19, szombat - Vilhelmina

Hírek

2017. Április 12. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Rekordösszeget fordított tavaly nemzetközi segélyezésre az unió

Rekordösszeget fordított tavaly nemzetközi segélyezésre az unió

Rekordösszeget fordított nemzetközi támogatásokra a tavalyi évben az Európai Unió, amely továbbra is a világ legnagyobb segélyezőjének számít

- közölte kedden az Európai Bizottság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataira hivatkozva.

A friss adatok szerint az Európai Unió és a huszonnyolc tagország együttesen 75,5 milliárd euró (mintegy 23 532 milliárd forint) hivatalos fejlesztési támogatást (ODA) folyósított 2016-ban, ami a tagállamok összesített bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,51 százalékát tette ki.

Ez 11 százalékos növekedést jelent a 2015-ben regisztrált adatokhoz képest, az összeg már a negyedik egymást követő évben emelkedett.

Az uniós országok 2005-ben azt vállalták, hogy tíz éven belül a GNI 0,7 százalékára emelik az általuk fizetett ODA arányát. Ennek tavaly öt tagállam tett eleget: Luxemburg (1 százalék), Svédország (0,94), Dánia (0,75), illetve Németország és Nagy-Britannia (0,7).

Bruttó nemzeti jövedelméhez mérten tizenhat ország fokozta, öt csökkentette, hét szinten tartotta tavaly a nemzetközi segélyezési tevékenységét. Abszolút értéken viszont húsz tagállam összesen 10,9 milliárd euróval növelte támogatását, hat másik pedig 3,4 milliárd euróval csökkentette.

"Büszkeséggel tölt el, hogy továbbra is az Európai Unió a világ legnagyobb nemzetközi segélyezője, ez világos bizonyítéka az ENSZ fenntartható fejlesztési céljai iránti elkötelezettségünknek" - jelentette ki Neven Mimica nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős uniós biztos, felszólítva a nemzetközi fejlesztés többi szereplőjét, hogy kettőzzék meg erőfeszítéseiket.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 19. 08:00, szombat | Külföld

az uniós bizottság új szuperszámítógépes rendeletre tett javaslatot

Az Európai Bizottság egy európai, nagy teljesítményű számítástechnikai közös vállalkozásról szóló új rendeletre tett javaslatot annak érdekében,

2020. Szeptember 19. 05:00, szombat | Külföld

Újabb megállapodást kötött oltóanyaggyártó cégekkel az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság pénteken újabb megállapodást kötött a Sanofi-GSK gyógyszercégekkel, 300 millió adag, hatékonynak ígérkező, koronavírus elleni oltóanyag felvásárlására.

2020. Szeptember 18. 17:07, péntek | Külföld

Héliumos aligátorért és szemöldökalapú nárcizmuskutatásért is adtak idén anti-Nobel-díjat

Az aligátort héliumos hangon beszéltető kutatócsoport és a nárcizmust szemöldök alapján azonosító pszichológusok is elnyerték idén a Nobel-díj paródiájaként is ismert IgNobel-díjak egyikét - írta a BBC pénteken.

2020. Szeptember 18. 14:02, péntek | Külföld

A Twitter az amerikai elnökválasztás előtt szigorítja politikusok és újságírók fiókjainak biztonságát

A Twitter az amerikai elnökválasztás előtt szigorítani fogja a politikusok és az újságírók fiókjainak biztonságát - jelentette be csütörtökön a közösségi média.