Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Október 29. 05:34, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Régészek szerint már az előemberek is készíthettek bonyolultabb eszközöket

Régészek szerint már az előemberek is készíthettek bonyolultabb eszközöket

Brit régészek olyan egymillió éves leletekre bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy az előemberek az eddig véltnél jóval korábban készíthettek maguknak bonyolultabb használati eszközöket.

A Kenyában ásatásokat végző Liverpooli Egyetem kutatói szerint a kelet-afrikai ország Kilombe nevű településén végzett feltárások során talált pattintott kőeszközök sokkal összetettebbek, mint ahogy az a Homo erectustól (felegyenesedett ember, a modern ember őse) elvárható lenne - ismertette a Phys.org nevű tudományos hírportál a Philosophical Transactions of the Royal Society B nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt.

John Gowlett, az ásatásokat végző nemzetközi kutatócsoport tagja elmondta, az egymillió éves tárgyak kétszer olyan régen készültek, mint ahogy formájuk és bonyolultságuk alapján a szakemberek feltételezték volna.


A régészek elmondták, az ásatások során talált, az akkoriban használatos marokköveknél két és félszer hosszabb - feltehetőleg kézi fejszeként használt - karcsúsított eszközök igazolják azokat a pszichológiai feltevéseket, hogy az emberek természetüknél fogva éreznek különös vonzódást az ilyen formák iránt.

A gondos emberi kézimunka nyomait viselő tárgyakat valószínűleg állatok elejtésére, vagy növények betakarítására használhatták. Általában az ilyen karcsú formájú eszközök sokkal későbbi korból, a Homo sapiens korából valók. A kézi fejszéket a korábbi Homo erectus készítette - magyarázta Gowlett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.