Hírek
2013. December 19. 05:30, csütörtök |
Helyi
Forrás: ComLab
Rágóval szálljunk harcba a fogszuvasodás ellen!

Bár korábban az idősebbek rossz szokásnak tartották a rágózást, ma viszont egyre több kutatás bizonyítja: a cukormentes rágógumi rendszeres fogyasztása segít megelőzni a fogszuvasodást.
Mi a feladata a nyálnak?
A nyálnak igen sok a feladata: többek között nedvesen tartja a szájüreget, megkönnyíti a szilárd táplálék megrágását és lenyelését, megkezdi a táplálék bontását, fertőtleníti a szájüreget, és segíti a beszédet is. Ám ezeken felül a nyálról azt is érdemes tudni, hogy rendkívüli a szerepe az olyan szájüregi betegségek megelőzésében is, mint a fogszuvasodás vagy a fogágybetegség.
A rágó serkenti a nyáltermelést
A foglepedék a fogszuvasodás és az ínybetegség egyik legfőbb kiváltó oka. A fogszuvasodás során a foglepedék baktériumai a táplálék szénhidrátjait lebontva savakat termelnek, amelyek kioldják a fogzománc ásványi anyagait.
„A nyál hígítja, ezáltal semlegesíti is a savas kémhatást, de a kémhatás fogak számára optimális szintjének eléréséhez bizony időre van szükség. Ám az étkezés után bevett cukormentes rágógumi serkenti a nyáltermelést, amely segítségével semlegesíthetjük az elfogyasztott falatok lebontásából származó savakat” – mondta Dr. Irmes Ferenc, majd hozzátette: számos, több éven át tartó vizsgálat – köztük magyar is – igazolta, hogy a cukormentes rágógumi rendszeres fogyasztása serkenti a nyálmirigyek működését, így nagymértékben csökkenti a fogszuvasodást.
Így tehetünk a fogszuvasodás ellen
1. Fontos a kiegyensúlyozott étrend. Fogyasszunk rágást segítő ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket!
2. A főétkezések között kerüljük a nassolást, az édességfogyasztást próbáljuk az étkezések idejére korlátozni! Ne torkoskodjunk napközben, hiszen ezzel gyakoribb savas támadásnak tesszük ki fogainkat.
3. Figyeljük az élelmiszerek címkéit, és ügyeljünk a rejtett cukrokra! Savas italokat is csak mértékkel fogyasszunk, mert ezek is kioldják az ásványi anyagokat a fogzománcból. Savas ételek, italok fogyasztása után ne mossunk rögtön fogat, hagyjunk időt arra, hogy a nyál leöblítse az ételmaradékokat és semlegesítse a savakat.
4. Mossunk rendszeresen fogat fluoridos fogkrémmel, és évente menjünk el fogászati szűrővizsgálatra!
5. Étkezés után rágjunk 20 percig cukormentes rágógumit, amely fokozza a nyáltermelést és semlegesíti a savakat, így segít megőrizni fogaink épségét.
Tudta-e?
• Az emberek évszázadokon keresztül rágtak kemény, sűrű gyantát, fákból kinyert latexet, édeskés füveket, leveleket, magvakat és viaszféléket.
• Az ókori görögök már i. e. 50 tájékán rágcsáltak mézgát, amely a gumifa kérgéből kinyert gyantaféleség. A görög asszonyok ezzel tisztították a fogaikat és tették üdévé leheletüket.
• Az amerikai indiánok a szomjúság csillapítására gumiszerű gyantát rágcsáltak.
• Az első kereskedelmi rágógumit fenyőszurokból készítették.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 18. 09:59, szerda | PR
Új korszak az innovációban?
a magyar cégek több mint kétötöde alkalmaz mesterséges intelligenciát
2025. Június 18. 07:15, szerda | Bulvár
Cseh László is vízbe ugrik szombaton a harmadik MOL Campus Öbölúszáson
Szombaton harmadik alkalommal rendezik meg a MOL Campus Öbölúszást, amelyen több mint 1600-an ugranak vízbe.
2025. Június 18. 07:14, szerda | Belföld
Parajd - Az SZTE mérései szerint határérték alatti volt a Maros és a Tisza sókoncentrációja a hétvégén
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakembereinek mérései szerint a hazai határérték alatti volt a víz sókoncentrációja a Maros magyarországi és a Tisza szegedi szakaszán a hétvégén
2025. Június 18. 07:12, szerda | Életmód
Groupama Biztosító-OTP Bank: a magyar családok átlagosan több mint félmillió forintot költenek külföldi nyaralásra
A magyar családok átlagosan több mint félmillió forintot költenek külföldi nyaralásra a Groupama Biztosító és az OTP Bank megbízásából ezer fő megkérdezésével készült országos reprezentatív kutatás szerint.