Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. November 03. 05:32, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Portugál csempeművészet budapesti kiállításon

Portugál csempeművészet budapesti kiállításon

A portugál csempeművészet: kortárs párbeszédek címmel 23 tablón és két vitrinben mutatják be a lisszaboni Csempe Múzeum és a budapesti Camoes Intézet kiállítását a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában.

Az azulejo (csempeművészet) évszázados hagyományát modern alkotásokkal párhuzamba állító kiállítás anyagát 23 plakáton ismerhetik meg az érdeklődők. A plakátokon a portugál szöveg alatt magyar fordításban olvasható az adott csempe története - mondta el az MTI-nek Andorka Eszter, a mediterrán térség csempeművészetének kutatója, aki két vitrinben a maga készítette csempéket állította ki. Az egyikben majolika, a másikban aresta technikával készült munkák láthatók.

A portugál azulejo-művészetben a majolika technika elterjedése a 16. századra tehető, a 17. századra a csempék a festett mintákkal színesebbé váltak. A szakértő hangsúlyozta: öt szín jellemzi a csempéket, a kék, a zöld, a barna, a sárga és a narancssárga, a felhasznált minták pedig többnyire articsóka, madarak, virágok és hajók voltak. A 18. században holland hatásra a kék-fehér szín került előtérbe. A geometrikus formákat mutató spanyol-mór minták a 13-16. században keletkeztek és Andalúziából kerültek Portugáliába.

"A mediterrán kézműves csempeművészet hihetetlenül gazdag. Sokszínűsége természetesnek tűnik annak fényében, hogy a Földközi-tenger nemcsak országok, hanem földrészek között is kapcsolatot teremt, lehetőséget adva ezáltal különböző kultúrák, vallások, művészetek egymásra hatására" - fejtette ki a kutató.


Fölidézte, hogy ő maga a portugál csempeművészet jelenét és múltját ismerte meg először Lisszabonban, és onnan jutott el Marokkóba, majd Spanyolországba. Először kutatóként vizsgálta a mediterrán kézműves csempeművészetet, majd annyira beleszerett, hogy maga is elkezdett csempéket készíteni.

Andorka Eszter a kiállításon vetítéssel egybekötött előadást tart a mediterrán csempeművészetről. A tárlat ideje alatt november 15-én csempefestő workshopot is tart.A megnyitón köszöntőt mond Antonio Jorge Mendes, a budapesti portugál nagykövet és Dippold Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának igazgatója.

A tárlatot, amely november 23-ig látható, Patricia Infante Da Camara, a Camoes Intézet és Portugál Nyelvi Központ igazgatója nyitja meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére