Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 27. 05:12, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Polgárőrség: 2014 a külterületi közbiztonság éve lesz

Polgárőrség: 2014 a külterületi közbiztonság éve lesz

A külterületi biztonság éve lesz 2014, a polgárőr egyesületek szolgálati idejük 40-50 százalékát ezeken a területeken töltik.

Az elnök tájékoztatása szerint elsősorban Kelet-Magyarországra fókuszálnak és szoros együttműködést terveznek a helyi körzeti megbízottakkal, mezőőrökkel, vadőrökkel. Mint mondta, párbeszédet kezdeményeznek a tanyák, hétvégi házak, mezőgazdasági területek tulajdonosaival is, és őket is aktivizálnák a bűncselekmények hatékony visszaszorítása érdekében. Forrást különítenek el a megerősített külterületi szolgálatra - tette hozzá.

Az OPSZ elnöke a jövő évi tervekről szólva elmondta, a részleteket márciusban hirdetik meg és bízik abban, hogy minél több polgárőr egyesület és más szervezet is csatlakozik hozzá. Túrós András jelezte, hogy a külterületeken szezonális és négy évszakos bűncselekmények is előfordulnak, így például télen a falopás a jellemző, nyáron és ősszel a szántóföldi növények, zöldségek, gyümölcsök lopása, az elszigetelt tanyák pedig folyamatosan veszélynek vannak kitéve.


Szólt arról is, hogy a tulajdonosok gyakran passzívan szemlélik az eseteket vagy törvénysértően próbálnak védekezni. Szólt arról, hogy akár a kisebb súlyú lopások is komoly kárt okozhatnak a tanyák idősebb, szegény lakóinak, ezért fontos, hogy egyetlen terület se maradjon rendészeti ellenőrzés nélkül.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke a tanácskozáson a szeptemberben elfogadott nemzeti bűnmegelőzési stratégiát idézve jelezte: lakóterülettől függetlenül mindenkinek ugyanolyan joga van a biztonsághoz. Elmondta, hogy a tanyák, kistelepülések hátrányos helyzetű lakói jobban igénylik a társadalom gondoskodását. Úgy vélte, az életvitelszerűen külterületen élőknél a testi épséget is fenyegető lopások, betörések jellemzőek, miközben a gazdálkodók is egyre inkább bűncselekmények célpontjai.

A szervezet elnöke méltatta a másfél évtizede működő tanyavédelmi programot és megjegyezte, hogy a mintaprogram iránt sokan érdeklődnek külföldről. Hozzátette, a gondokat csak rendészeti oldalról nem lehet megoldani, ezért széles körű együttműködést szorgalmazott a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzatok és a lakosság között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni