Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Július 06. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítja jelenti:

Pokol a bikák számára a híres pamplonai bikafuttatás állatvédők szerint

Pokol a bikák számára a híres pamplonai bikafuttatás állatvédők szerint

\"Pokol\" a bikák számára a pamplonai San Fermín-ünnep, amely bikafutatásairól lett világhírű

- vélik azok az állatvédők, akik szerdán tiltakozást rendeztek az észak-kelet spanyolországi város főterén, egy nappal a rendezvény ünnepélyes megnyitója előtt.

Az AnimaNaturalis és PETA nevű állatvédő szervezetek mintegy száz aktivistája félmeztelenül, vörös festékkel bekenve vonult fel a város önkormányzatának épülete előtti téren, és a viadalokon használatos dárdákat törtek ketté.

Az állatvédők követelik a bikaviadalok eltörlését, Vér nélküli San Fermínt elnevezésű kampányukhoz eddig 150 ezer aláíró csatlakozott. Petíciójukat átadták a városi önkormányzat képviselőjének.

A város védőszentjének tiszteletére szervezett július 6-tól július 14-ig tartó rendezvényekre mintegy 1,5 millió látogatót vár a 200 ezer lakosú város.

A mintegy 425 különböző program közül a legtöbb embert a bikafuttatások vonzzák, amelyeket nyolc egymást követő reggelen rendeznek péntektől kezdve.

Tavaly ezeken összesen több mint 16 ezren indultak, a legzsúfoltabb napon 2700-en futottak a bikacsorda elől a szűk, macskaköves utcákon. A befutó a városi arénában van, ahol délutánonként viadalokat rendeznek.

Az aréna bejáratánál áll a világhírű író, Ernest Hemingway szobra, akinek Fiesta című műve tette világszerte ismerté a bikafuttatást.

A spanyol közszolgálati televízió 37 éve közvetíti élőben az eseményt, ezalatt 273-an sérültek meg a bikák szarvától és négyen vesztették életüket. Az utolsó haláleset 2009-ben történt.

A kilenc napos rendezvénysorozat idejére Pamplona belvárosa megtelik mulatozó, iszogató emberekkel. Az elmúlt években a nőkkel szembeni erőszakos cselekmények miatt Joseba Asiron polgármester kampányt hirdetett az agresszió ellen.

Idén több biztonsági kamerát helyeznek el a városban, és 3500 rendőr vigyáz a biztonságra, köztük sok civilruhás, valamint kérték a sajtó és a civilek közreműködését is a békés ünneplés érdekében.

A San Fermín-ünnepet egy jelzőrakéta kilövésével nyitják meg csütörtök délután, erre az eseményre is több százezer embert várnak Pamplona belvárosába, ahol az alkalomba a lakók bérbe adják balkonjaikat a turistáknak.

Egy főtérre néző erkélyért a megnyitó idejére akár több száz eurót is elkérnek. A bikafuttatások útvonalán lévő balkonok ára pedig 85-150 euró között mozog.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése