Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Augusztus 29. 05:02, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Plüssmackót indítottak a Földre a sztratoszférából egy kísérletben

Plüssmackót indítottak a Földre a sztratoszférából egy kísérletben

Plüssmackót indítottak a Földre a sztratoszférából egy kísérletben. A játékállat 39 ezer méteres zuhanása során egy repülésirányítási központként működő miniszámítógépet próbáltak ki.

A Babbage nevű mackó egy hidrogénnel töltött ballon segítségével emelkedett a magasba az angliai Berkshire grófságban, Londontól nyugatra. Itt él a Ted Bull Stratos elnevezésű projekt ötletgazdája, Dave Akerman, a repülési és oktatási célokat szolgáló Raspberry Pi miniszámítógép híve.

A kamrával is felszerelt mackót a ballon alá erősítették. A kamerának köszönhetően hasonló perspektívából készíthettek felvételeket, mint Felix Baumgartner extrémsportoló 2012 októberében. A 39 ezer méteres magasság elérésekor egy automata indítómechanizmus lökte ki a mackót a mélybe.


A plüssállat belsejében elhelyezett miniszámítógép mérte Babbage helyzetét, magasságát és közvetítette a játék szemmagasságában elhelyezett kamerájának fotóit és videofelvételeit.

A Raspberry Py bankkártya méretű, egyetlen lapra integrált chipje mindent tartalmaz, amit egy alapgépnek tudnia kell, egyszerűen programozható. A különböző Linux-disztribúciókal működtethető számítógépet használják már házi meteorológiai állomás méréseihez, 3D-nyomtatású robotok készítéséhez is - írta az Indepedent című brit napilap.

Felix Baumgartner múlt év októberében 38 969 méter magasból ugrott ki, és óránkénti 1357 kilométeres sebességet ért el, miközben szabadesésben száguldott a Föld felé. Babbage mackó ennél 31 méterrel magasabbról, 39 ezer méterről "ugrott".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.