Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Október 04. 05:30, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Pisztráng- és borfesztivált rendeznek a hét végén Tapolcán

Pisztráng- és borfesztivált rendeznek a hét végén Tapolcán

Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb pisztrángtelepéről származó halakkal és balatoni borokkal várják a látogatókat a péntektől vasárnapig tartó III. Pisztráng- és Borfesztiválon Tapolcán.

A város alatt húzódó barlangrendszer számtalan földalatti tóval rendelkezik, amelyből egy csónakázható is: a földalatti vizek közvetlen összeköttetésben vannak a város szimbólumává vált Malom-tóval és az idén elkészült parti sétánnyal, ez a helyszíne a pisztráng- és borfesztiválnak - írják a szervezők a rendezvény honlapján.

A fesztiválhelyszíntől 400 méterre található, a hargitai szakmai tapasztalatokra épült új pisztrángtelep frissen biztosítja a halételek alapanyagait. Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb pisztrángtelepét a tiszta, oxigéndús, télen-nyáron 18 fokos karsztvíz táplálja.


A fesztiválon kínálnak majd ropogós, bükkfa fűrészporon füstölt, kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal bundázott, erdélyi módon kukoricadarával sült, illetve tökmagos bundában sült tapolcai pisztrángot is. Ezek voltak a tavalyi év legkedveltebb ételei, amelyeket idén a szervezők mediterrán ízekkel bővítenek: lesz kapribogyós pisztrángkrém és házi pestóval készült hal is.

A pisztráng mellé a Tapolcát körbeölelő nyolc vulkanikus hegy oldalaiban termő kiváló borokat mutatják be a környék pincészetei: a badacsonyi borvidéken készült kéknyelűt, a rózsakőt, a szürkebarátot vagy az olaszrizlinget, amelyek harmonikusan kiegészítik a halételeket.

A fesztivál péntek délután kezdődik, és egészen vasárnapig zenés, szórakoztató és gyermekprogramok várják a gasztronómiai csemegék mellett a látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe