Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. December 06. 05:07, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Peter Higgsről, "az isteni részecske" atyjáról nevezik el az új brit űrtechnológiai központot

Peter Higgsről,

Az "isteni részecske" atyjának tekintett Peter Higgsről, az Edinburghi Egyetem tudósáról nevezik el az új, 11 millió fontból (négymilliárd forintból) felépülő űrtechnológiai központot Nagy-Britanniában.

George Osborn pénzügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy az edinburghi intézet a tudós tiszteletére a Higgs Innovációs Központ (Higgs Centre for Innovation) elnevezést kapja. Méltó tisztelgés ez Higgs professzor előtt, aki a héten utazik Stockholmba, hogy átvegye a fizikai Nobel-díjat, amelyet a belga Francois Englert-rel megosztva kapott - írta a The Independent brit napilap online kiadása.

Osborne elmondta, hogy a központot a legmodernebb tudományos műszerekkel és "nagy adatátviteli lehetőségekkel" látják el, hogy segítsék a high-tech start-up cégek, valamint az űrkutatással és részecskekutatással foglalkozó tudósok munkáját.


A Higgs Innovációs Központ 2016-ban nyílik meg. Az intézetet a Tudományos és Technológiai Létesítmények Tanácsa (STFC) által működtetett brit Asztronómiai Technológiai Központ mellett építik fel Edinburghben. Az új központ a tervek szerint híd lehet a tudomány és az ipar között. Tudósok és diákok mellett 12 kisebb vállalkozás is helyet kap benne.

"A pénzügyminisztériumtól és az STFC-től kapott támogatás olyan környezetet teremt, amelyben jövendő tudósgenerációk a világ minden tájáról megoszthatják és fejleszthetik elgondolásaikat" - reagált a 84 esztendős Higgs Osborne bejelentésére.

A pénzügyminiszter további 270 millió fontos újabb támogatást is bejelentett, amelyet egy ötéves kutatóprogramnak szánnak a kvantumtechnológián belül a kvantum-számítástechnika és -kriptográfia területének. Ezen felül 375 millió fontot költenek majd a következő öt évben közös kutatóprogramokra olyan "felemelkedőben lévő" tudományos hatalmakkal, mint Kína és India. Ez az összeg azon a 80 millió fonton kívül értendő, amely a következő ötéves periódusban a brit tudósokat és vállalatokat segíti, hogy erősebb kapcsolatot építsenek ki az említett országok űrprogramjaival.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: