Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Január 22. 12:15, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Péntektől zéró tolerancia a szabálytalanul működő uberesekkel szemben

Péntektől zéró tolerancia a szabálytalanul működő uberesekkel szemben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) péntektől zéró toleranciát alkalmaz az uberesekkel szemben

- jelentette be pénteken Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Közölte: a NAV pénteken Uber sofőr vagyok, hogyan adózzak címmel tájékoztatót tesz közzé honlapján, amelyben egyértelműen leírja, mi a teendője a magyar adótörvények alapján az ilyen tevékenységet végző sofőrnek.

Az államtitkár elmondta: a kormány elvárása, hogy minden magyarországi vállalkozási tevékenység után megfizessék az adót, ami vonatkozik azokra is, akik Uber szolgáltatás címen személyszállítási tevékenységet végeznek.

A kormány döntött arról is, hogy folytatni kell a tárgyalást a taxisokkal, akiknek jogos elvárásuk, hogy azonos feltételek mellett dolgozhassanak. Jövő csütörtökön arról tárgyalnak, milyen műszaki, biztonsági feltételeket lehet még érvényesíteni ezen a téren.

Tállai András elmondta, hogy az uberes sofőrök az eddigi ellenőrzések alapján nem fizetnek adót, sokan még csak be sem jelentkeztek, pedig az adózás rendjéről szóló törvény megköveteli ezt, mert a tevékenységet jövedelem ellenében rendszeresen végzik.

A NAV tájékoztatója részletesen ismerteti majd, hogy mi a teendője egy ilyen tevékenységet végző magánszemélynek. Tartalmazza egyebek mellett, hogy adószámot kell kiváltania (közösségi is szükséges), el kell döntenie, hogy milyen adózást választ, hogy belép-e az áfa-körbe (6 millió forintig alanyi mentességet választhat).

Kitért arra is: az ellenőrzések feltárták, hogy a szolgáltatást végző magánemberek 12 oldalas szerződést kötnek egy holland céggel, amely tartalmazza, hogy be kell tartaniuk az adózásra, társadalombiztosításra vonatkozó nemzeti jogszabályokat, ismerteti, milyen műszaki paraméterekkel, feltételekkel lehet részt venni a szolgáltatásban, és kártérítési felelősséget ír elő. Olvassák el alaposan a szerződést - tanácsolta Tállai András -, és rá fognak jönni, hogy mindenért ők felelnek.

Az államtitkár bejelentette: a tájékoztató megjelenése után zéró tolerancia kezdődik, a NAV jelentős erőket csoportosít át az uberes sofőrök ellenőrzésére. A létszámot firtató kérdésre azt válaszolta: "annyit, amennyit szükséges".

Hangsúlyozta: szeretnék, ha azonos feltételek lennének a személyszállítás terén, hogy ne lehessen bejelentkezés, adózás nélkül versenyelőnyhöz jutni a taxisokkal szemben.

Kitért arra is, hogy más európai országok is küzdenek e tevékenységgel, de nincs egységes álláspont, ezért minden országnak magának kell azonos feltételeket teremtenie, megszüntetnie a versenyelőnyt.

Nincs adat arról, hogy Magyarországon hányan végeznek Uber szolgáltatás címen személyszállítási szolgáltatást. A NAV meg fogja keresni a holland társaságot és a holland adóhatóságot, hogy adatokat kérjen az e tevékenységet végzőkről.

Tállai András az MTI kérdésére elmondta, az adóhatóság eddig mintegy tíz személyt ellenőrzött, szankciójuk méltányos volt, 50 ezer forint bírságot szabtak ki rájuk, miközben a törvény szerint 200 ezer forintig bírságolható, aki elmulasztja bejelentési kötelezettségét. Az ellenőrzés után egyébként mindnyájan bejelentkeztek az adóhatóságnál - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, a nyugtaadás nem megfelelő, az ubereseknek minden esetben számlát kell adniuk, mert helyben nem történik pénzmozgás.

Vizsgálják azt is, hogyan lehetne a holland cégeket bevonni a magyarországi adózásba. A magyarországi Uber Hungary Kft. koordinációt végez, nincs olyan tevékenysége, amelyből bevétele származna, a két érintett holland cég, amelynek bevétele van, Magyarországon nem alanya a társasági adónak. A nagyobb bevétel egyébként a szolgáltatást végző magánszemélyeknél keletkezik, akik a bevétel 80 százalékát kapják meg - ismertette.

Az államtitkár kérdésre közölte, hogy a telekocsi szolgáltatás még nem került az adóhatóság látókörébe, de lehet, hogy a mostani érdeklődés után ez megtörténik.

A NAV átszervezése kapcsán Tállai András elmondta, hogy az adóhatóságnál február 1-jére 5 százalékos leépítést hajtanak végre, a 22 442-es engedélyezett létszám 21 320-ra csökken.

Címkék: szabálytalan, taxi, uber

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: