Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pekinget puhítja a szír elnök

Pekinget puhítja a szír elnök

Örömét fejezte ki Bassár al-Aszad szíriai elnök küldötte Pekingben, amiért 'vannak olyan országok, mint Kína és Oroszország, amelyek nem gyarmatosítók és nem is bánnak úgy az emberekkel, mint a gyarmattartók'. A szír államfő – üzenete szerint – abban bízik, hogy Kína támogatásával elkerülhető lesz a polgárháború.

Buszejna Saabán, Aszad elnök politikai és médiatanácsadója a China Daily című angol nyelvű napilapnak nyilatkozott, amely csütörtökön közölt vele interjút. Mint mondta, útjának célja, hogy a kínai vezetésnek reális képet adjon arról, mi is történik Szíriában, és Kínával egyeztetve keressenek megoldást a válságra, 'amelynek során már ezrek vesztették életüket'.A politikusnő úgy vélte, ami Líbiában történt, az nem ismétlődhet meg Szíriában; a Peking által képviselt álláspont pedig meggátolhatja, hogy polgárháború alakuljon ki az országban.

Saabán beszámolt arról, hogy a Nyugat által érvényesített 'legveszélyesebb, merev és kártékony szankciók' elérték az egészségügyet, s ezáltal hatással vannak az átlag szíriai polgárok életére. A Nyugat csak ront a helyzeten, amikor fegyverekkel és pénzzel támogat olyanokat, akik a polgárháború irányába terelik a folyamatokat - tette hozzá.

A szíriai politikus megerősítette kormánya elkötelezettségét Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga leköszönt Szíria-ügyi megbízottjának hatpontos béketerve iránt, és sürgette annak mielőbbi megvalósítását.

„Az úgynevezett ellenzék, amelynek egyes tagjai a kormányban és a parlamentben is helyet kaptak, nem hajlandók tárgyalni a megállapodásról, mert bizonyos hatalmak pénzelik őket, amelyek nem engedik őket' - fűzte hozzá.

Saabán szerint országa külföldi beavatkozás áldozata, ami akadályozza a párbeszédet. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy 'a patthelyzet az egész térséget veszélybe sodorhatja'.Sajtóértesülések szerint Buszejna Saabán csütörtökön találkozik Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszterrel. Peking korábban közölte, az ellenzék képviselőinek meghívását is tervezi.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 08:05, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 41,1 milliót, a gyógyultaké a 28 milliót

A világon már 41 171 093 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 130 597, a meggyógyultaké pedig 28 040 033 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.

2020. Október 21. 15:08, szerda | Külföld

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól.

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia

2020. Október 21. 10:41, szerda | Külföld

Aszteroida száguld a Föld felé

Még az amerikai választások előtt becsapódhat.