Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 14. 05:20, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Patkó Károly egyik főműve is szerepel a Virág Judit Galéria árverésén

Patkó Károly egyik főműve is szerepel a Virág Judit Galéria árverésén

Először szerepel hazai aukción Patkó Károly egy műve, amelyre Zsolnay-kerámiák és 19-20. századi festmények mellett licitálhatnak az érdeklődők a Virág Judit Galéria pénteki árverésén a Budapest Kongresszusi Központban.

A klasszikus és modern magyar festészet művei mellett szecessziós és historizáló Zsolnay-kerámiák szerepelnek a galéria 161 tételt felvonultató árverési anyagában.

Hársfalvi Magdolna művészettörténész az MTI-nek kiemelte, hogy soha nem szerepelt még hazai árverésen Patkó Károly 1931-es képe, A Római Magyar Akadémiában című alkotás egy külföldi magángyűjteményből került vissza Magyarországra. A nagyméretű alkotás a művésznek azt a korszakát mutatja be, amikor a Gerevich Tibor által vezetett, 1928-ban alapított római iskolában dolgozott és már tempera technikát alkalmazott. A kép kikiáltási ára 20 millió forint.

A festménykínálat legtöbb darabjának keletkezése az 1850 és 1950 közötti időszakra tehető, de vannak kortárs művek is, mint például Keserü Ilona 1980-ban készült festménye, amelyről a balatonudvari temető szív alakú sírjai köszönnek vissza.

Hollósy Simon életművéből ritkán kerül elő olyan kvalitásos, müncheni korszakából való alkotás, mint a Vidám helyőrség című olajkép, amely 1887 és 1888 körül készült - fejtette ki a művészettörténész. A müncheni iskolára jellemző, akkoriban fénykorát élő zsánerfestészet egyik darabjára 6 millió forinttól lehet licitálni.

A művészettörténész a festménykínálatból kiemelte Rippl-Rónai József két munkáját, amelyek az alkotó első és második párizsi korszakába sorolhatók. Az egyik képen a posztimpresszionizmus egyik jeles alkotója, Pierre Bonnard francia festő látható, a másikon a Nabis művészeti csoport egyik tagját, Aristide Maillol francia festőt ábrázolja a művész, amint épp feleségét, Lazarine-t festi meg - tette hozzá. A képek kikiáltási ára 4, illetve 3 millió forint.

A Gresham-kör egyik ismert tagjának, Berény Róbertnek Pipás csendélete az 1930-as évek elejére datálható és 15 millió forinttól kelhet el az árverésen. A kubista festményeket idéző kép annak idején a nagy nevű gyűjtő, Fruchter Lajos kollekciójában szerepelt.

A Zsolnay-kerámiák közül a művészettörténész felhívta a figyelmet többek között egy 1902-es szecessziós, 2 millió forintért kínált vázára, amelyet táncoló nőalakok díszítenek. Ugyancsak figyelemre méltó darab az a domború körpecséttel is ellátott csigás díszdoboz, amelynek formatervét Mattyasovszky-Zsolnay László készítette és 2 millió forinttól lehet rá licitálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a