Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2015. Január 09. 16:56, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Párizsi vérengzés - Párizsban ejtett túszokat a montrouge-i lövöldöző

Párizsi vérengzés - Párizsban ejtett túszokat a montrouge-i lövöldöző

Egy fegyveres legalább öt embert ejtett túszul pénteken Párizs keleti részén egy kóser élelmiszerboltban.

A rendőrség feltételezése szerint csütörtökön az elkövető ölt meg tűzpárbajban egy rendőrnőt a főváros déli elővárosában, Montrouge-ban. A csütörtöki támadásban egy utcaseprő életveszélyesen megsebesült.
A pénteki túszejtést megelőző mintegy húsz másodperces lövöldözésről ellentmondó hírek érkeztek. Rendőrségi források a francia hírügynökségnek és a Le Monde című napilap internetes oldalának azt jelezték, hogy legalább ketten meghaltak a lövöldözésben, s a túszejtő legalább öt emberrel elbarikádozta magát a kóserüzletben. A belügyminisztérium azonnal cáfolta, hogy a lövöldözésnek lennének halálos áldozatai, de elismerte, hogy legalább egy ember megsebesülhetett.
Az ügyészség már semmi kétséget nem hagy afelől, hogy mégiscsak van kapcsolat a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében két nappal ezelőtt elkövetett, 12 áldozatot követelő merénylet és a montrouge-i lövöldöző, azaz a párizsi túszejtő között. Chérif Kouachi, a szerdai vérengzés egyik gyanúsítottja - aki jelenleg bátyjával, a merénylet másik gyanúsítottjával egy Párizstól negyven kilométerre található nyomdaüzemben barikádozta el magát egy tússzal - és a párizsi túszejtő 2004-ben ugyanabban az Irakba dzsihadistákat küldő csoportban tevékenykedett.
A belügyminisztérium péntek délután közzé is tette a montrouge-i lövöldözéssel és a párizsi túszejtéssel gyanúsított férfi, a 32 éves, fekete bőrű Amedy Coulibaly és egy nő, a 26 éves Hayat Boumeddiene, Coulibaly volt barátnőjének fotóját, akiket nagy erőkkel keresnek. Mindketten fel vannak fegyverezve és nagyon veszélyesek a felhívás szerint. A Euronews hírtelevízió értesülése szerint a nő is a kóserboltban tartózkodik.
A párizsi körgyűrű közelében található élelmiszerüzlet környékét a rendőrség hermetikusan lezárta, a környező lakóépületeket kiürítették, a környező iskolákból a gyerekeket nem engedték haza, a helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrség golyóállómellényt viselő elitalakulatai, a körgyűrűt a szomszédos Vincennes város magasságában mindkét irányban lezárták, a tömegközlekedés is teljesen szünetel.
A montrouge-i lövöldözéssel kapcsolatban délelőtt két személyt előállítottak. A France2 közszolgálati televízió értesülése szerint ők a gyanúsított Amedy Coulibaly szülei, akik a Párizstól délre található Grignyben laknak. Coulibalyt 2010-ben elítélték egy másik feltételezett dzsihadista, Smain Ait Ali Belkacem szökési tervében való részvételért. Az ügyben Chérif Kouachi ellen is eljárás folyt, de ellene a vádakat végül ejtették. Smain Ait Alit Belkacemet 2002 novemberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a párizsi Orsay Múzeum megállójában 1998 októberében végrehajtott terrortámadás miatt.

Két túszdráma zajlik egyszerre Franciaországban. Nézze élőben!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni