Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Október 09. 08:54, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Óvatosan kell kezelni a vízkészletet

Óvatosan kell kezelni a vízkészletet

Magyarország édesvízkészletét a jövőben a jelenleginél \"sokkal óvatosabban és nagyobb tartalékolással\" kell kezelni - mondta Ferencz Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa kedden az M1-en.

A műsorban elhangzott, hogy az október 15-én Budapesten kezdődő Víz Világtalálkozó központi témája a globális vízválság megelőzése lesz.

Ferencz Orsolya, aki egyúttal az űrkutatásért felelős miniszteri biztos is, közölte, hogy Magyarország vízellátottsága jelenleg jónak tekinthető, de a jövőben a klímaváltozás miatt a magyar folyók vízgyűjtőterületein akár alacsonyabb is lehet a vízhozam, ezért a vizet óvatosan kell felhasználni - tette hozzá.

A szakértő szerint meg kell akadályozni, hogy a jövőben az Alföld bizonyos területei félsivatagossá váljanak. A Kárpát-medence csapadékeloszlása az elmúlt évtizedekben csökkenő tendenciát mutat - mondta.

A mezőgazdaságra térve kiemelte: az emelkedő hőmérséklet miatt az öntözéses gazdálkodásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Egyúttal fontosnak nevezte az esővíztároló rendszerek fejlesztését, és a termőtalaj vízmegtartó-képességét növelő új, innovatív technológiák alkalmazását is.

Címkék: víz, vízkészlet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.