Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Szeptember 18. 05:43, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Ovációval fogadták a Bolsojban a savtámadásból lábadozó művészeti igazgatót

Ovációval fogadták a Bolsojban a savtámadásból lábadozó művészeti igazgatót

Hatalmas ováció fogadta a moszkvai Nagyszínház évadnyitó társulati ülésen Szergej Filint, a balett-társulat művészeti igazgatóját, aki a januári savtámadást követő németországi kezelésről most tért vissza a teátrumhoz.

Az eseményen Vlagyimir Urin, az utóbbi két évben számos megrázkódtatást megért teátrum élére július elején kinevezett vezérigazgató elmondta: az új, 238. évadban nem áll szándékában forradalmat csinálni, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lesznek személyi változások.

A társulati ülés résztvevői kerülték a korábbi nehézségek és botrányok említését. Még úgy is, hogy - sokuk örömére - ismét közöttük volt az egyik nagy felháborodást kiváltó eset áldozata, Szergej Filin. A balettegyüttes művészeti igazgatója arcát januárban kénsavval fröcskölték le. Arca és szeme súlyosan sérült, de németországi orvosai szerint bal szemére 80 százalékosan visszanyerte látását, a jobb szeme még nagyon gyenge.

Szergej Filin, még mindig fekete szemüvegben, a sajtó hatalmas érdeklődése mellett köszönte meg a társulat támogatását és előző évadban végzett munkáját. "Nagy mértékben ennek köszönhető, hogy most itt vagyok önök között" - mondta, de alig tudta befejezni beszédét, amelyet a társulat nagy tapsa szakított minduntalan félbe.


A hatóságok Pavel Dmitricsenkót, a botrányok tépázta Bolsoj egyik vezető szólótáncosát gyanúsítják a januári bűncselekményre való felbujtással, és hónapok óta vizsgálati fogságban tartják őt.

Az évadnyitó ülésen Urin - a Sztanyiszlavszkij és Nyemirov-Dancsenko nevét viselő sikeres moszkvai zenés színház volt igazgatója - közölte, hogy a fel akarják venni a harcot a jegyüzérekkel, spekulánsokkal. Partnereket keresnek ahhoz, hogy elérhető áron értékesíthessenek jegyeket egyes előadásokra. Így azok a színházszerető emberek is eljuthatnak a Bolsoj előadásaira, akik nem engedhetik meg, hogy az orosz átlagkereset feléért, 15 ezer rubelért (körülbelül 100 ezer forint) vegyék meg a belépőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.