Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Augusztus 22. 05:03, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Ötven előadás, közel száz résztvevő a sümegi történelmi konferencián

Ötven előadás, közel száz résztvevő a sümegi történelmi konferencián

Ötven előadás hangzik el a Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület Sümegen csütörtökön kezdődő országos konferenciáján, ahová közel száz résztvevőt várnak.

Valuch Péter, az egyesület elnöke az MTI-nek szerdán elmondta: az 1986 óta működő egyesületnek ez a 27. országos konferenciája, amelyet mindig más városban rendeznek meg, idén Sümeg lesz a vendéglátó, a püspöki palota ad helyt a találkozónak.

A Hajnal István Kör a társadalomtörténet magyarországi művelését és népszerűsítését tekinti céljának. Tagjai elsősorban egyetemi és kutatóintézeti történészek, levéltárosok, könyvtárosok, muzeológusok és egyetemi hallgatók, akik szívügyüknek tekintik, hogy hazánk múltját a politikai eseménytörténet szintjénél mélyebben is megismerjük - tette hozzá.


Az országos konferenciák minden évben egy-egy témát járnak körbe, az előadások egy évvel később kiadványban is megjelennek: idén a tavaly Győrben Felekezeti társadalom-felekezeti műveltség témában megrendezett konferencia anyaga jelenik meg - ismertette az elnök.

Tájékoztatása szerint a csütörtökön kezdődő és szombaton záruló konferencián a tudósok, kutatók a testtel kapcsolatos témákat vitatják meg: napirendre kerül a felöltöztetett test, az üzleti célra használt test (prostitúció), a test betegségei és egészsége, a hatósági testkontroll, a katona és a fogoly teste, stb. A felvezető három előadás után hat szekcióban folyik majd az eszmecsere.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése