Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Augusztus 25. 05:36, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Ötórás orgonamaraton a kolozsvári Szent Mihály plébániatemplomban

Ötórás orgonamaraton a kolozsvári Szent Mihály plébániatemplomban

Ötórás maratoni orgonahangversenyt tartottak szombaton délután a Kolozsvári Magyar Napok keretében a város főterén álló Szent Mihály plébániatemplomban.

A barokk orgona billentyűinél Pozsár Róbert, Miriam Marinescu, Miklós Noémi, Horváth Zoltán, Csengeri Kostyák Zsuzsa és Potyó István kolozsvári orgonaművészek váltották egymást. Előadásukban G. Frescobaldi, J. S. Bach, G. Muffat, J. Pachelbel, M. Zippoli, F. Mendelssohn, C. Franck, Liszt Ferenc, E. Kraus, J. Alain, O. Messiaen és sok más szerző művei csendültek fel. A közönség más orgonahangversenyektől eltérően nemcsak hallgathatta, hanem kivetítőn nézhette is az előadókat.

Potyó István, a Szent Mihály templom kántora az MTI-nek elmondta, hogy a Johannes Hahn nagyszebeni orgonaépítő mester által 1753-ban épített, később többször is kibővített orgona az egyik legjobb romániai barokk orgona. A hangszer - legutóbbi, 1990 és 1996 közötti bővítése után - 35 regiszterrel rendelkezik. Sajátossága, hogy az egymástól távol felszerelt manuálok által úgy lehet négykezes műveket előadni rajta, hogy a két előadóművész nem zavarja egymást.

Címkék: kultúra, románia, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben