Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Július 07. 15:06, kedd | Belföld
Forrás: infovárosok

Ötödször is elrajtol a Budapest Urban Games

Ötödször is elrajtol a Budapest Urban Games

Augusztus 29-én több százan úszhatják át a Dunát, futhatnak, jógázhatnak a közterületeken és kipróbálhatják a street workoutot.

Ötödik alkalommal is elrajtol az utcalimpia! Augusztus 29-én amatőr és profi sportolók veszik birtokba a főváros utcáit és tereit, hogy megmutassák: a városi környezet is tökéletesen alkalmas a mozgásra. A Budapest Urban Games (BUG) 2020-ban négy különböző sportágban várja a kalandra, sportolásra vágyókat, többek között újra lesz belvárosi Duna-átúszás. A résztvevők biztonságáról idén új szabályok gondoskodnak. A sportolni vágyók a vírushelyzet miatt előre lekötött időpontokra regisztrálhatnak, hogy elkerüljék a tömegek feltorlódását a helyszíneken.

Tavaly rekordszámú, mintegy 5000 nevezőt vonzott a BUG, a szervezők pedig idén még több résztvevővel számolnak az ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött sporteseményen. Budapest a sportok fővárosa is, a Budapest Urban Games pedig a helyi sportközösségek legnagyobb motorja. Használjuk a városi tereket sportolásra is! – ez a BUG és a Főváros közös célja, valamint a városi sportközösségek összekovácsolása.

A Duna-átúszás a BUG egyik klasszikusa, hiszen ritkán adódik lehetőség arra, hogy az ember Budapest belvárosában, a folyón átúszva tegye meg a 470 méteres távot Pestről Budára. A helyek minden évben gyorsan betelnek. A szintén töretlenül népszerű futásnak idén is a Citadella ad helyet, jön újra a street workout és bemutatkozik a jóga. Az egyes eseményekért sportági szakértők felelősek.

Pál Vilmos a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elé beköltöző street workout programot "igazgatja". A világ egy nagy részét már meghódító mozgásforma saját testsúlyos, szabadtéri edzést jelent - a profik a zenére koreografált, akrobatikus gyakorlatokat mesteri szinten művelik. "Habár fiatal sportágról beszélünk, néhány év alatt generációs váltás következett be: míg régebben hangsúlyos volt a gyakorlatok alatti zene, ma már inkább az akrobatikus trükkök kerülnek előtérbe. A BUG-on az a célunk, hogy mindkét stílust bemutassuk, az amatőröknek pedig betekintést engedjünk a sportág szépségeibe. Aki szeretné, próbára is teheti magát, fizikai erőnlétre és némi ritmusérzékre lesz csupán szüksége" - mondta Pál Vilmos.

Újonnan debütáló sportág a jóga, amelynek a Citadella ad otthont. Az egyéni sportág a vírushelyzetben is biztonságos és remek módja a lelazulásnak. A programot Szappan Petra, vagyis Petraflow koordinálja. „Itt vannak azok a csodálatos nyáresték, amikor csupán a levegő simogatása a bőrödön már önmagában egy ajándék. Amikor a hőség átadja a helyét a naplementének, a legtökéletesebb az idő egy frissítő, relaxáló jógára. Sőt, emeljük a tétet, és gyakorlásunkat a Citadella csodálatos panorámájában végezzük majd. Kezdők, gyertek bátran, figyelek rátok! Haladóbb jógik, ígérem Ti sem fogtok unatkozni” – üzente Szappan Petra (Petraflow).

A futásnak idén is a Citadella a helyszíne, a szervezők egy hét kilométeres kört jelöltek ki pályának, de az edzettebbek két, vagy három kört is letudhatnak. A programot Markocsán Sándor vezeti. „Valamivel hosszabb, de egyben könnyebb is lesz az idei pálya, és természetesen gyönyörű látvány fogadja majd a sportolókat. A futókat egyenként indítjuk útnak, és ügyelünk arra, hogy ne alakuljanak ki komolyabb torlódások. A legrövidebb kört bárki könnyen teljesítheti” – mondta Markocsán Sándor.

Nincs utcalimpia Duna-átúszás nélkül: a sportolók idén is becsobbanhatnak a folyóba, hogy legyűrjék a Szabadság híd pesti hídfője és a Műegyetem rakpart közötti távot. A programot Újhelyi Botond, a szám 2017-es bajnoka vezeti. „Börtönéből szabadult sas. Így látok most mindenkit, aki a koronavírus-járvány alatt alig várta a nyarat, és azt, hogy szabad vízfelületen úszhasson. Mégis, megfontoltságra intem az úszókat! Sokan jócskán veszítettek edzettségükből, így a felkészülés most fontosabb, mint bármikor. Szeretettel ajánlom beúszó közösségünket, nyíltvízi edzéseket tartunk hetente több alkalommal, itt fel lehet készülni a nem mindennapi körülményekre” – mondta Újhelyi Botond. Azt is hozzátette: a Duna átúszására felemelő eseményként érdemes tekinteni, ez egy igazi élményúszás, egyszerre hátborzongató és fenomenális.

A regisztrálás a BUG honlapján hamarosan indul!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.