Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Augusztus 17. 05:03, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Összehangolt ellenőrzést tartott az országos zöldhatóság

Összehangolt ellenőrzést tartott az országos zöldhatóság

Összehangolt ellenőrzést tartott az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) az illetékes felügyelőségekkel közösen.

Az OKTVF pénteki közleménye szerint a zöldhatóságok augusztus 6. és 14. között egyebek között roncsautóbontó telepen, sétahajón, használt hulladék olajokkal foglalkozó cégnél, gumihulladék-hasznosítással foglalkozó cég telephelyén, valamint egy illegális kaktusztelepen razziáztak.

Egy lengyeltóti, roncsautók bontásával foglalkozó cég ellenőrzésén a főfelügyelőség és a dél-dunántúli zöldhatóság munkatársai kiderítették, hogy szabálytalanul, rendezetlen körülmények között tárolták a hulladékokat, ráadásul a szükséges nyilvántartások is hiányoztak, ezért az engedélytől eltérő működés miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a cég tevékenységét.

A Duna budapesti szakaszán közlekedő egyik sétahajó ellenőrzésekor a Közép-Duna-völgyi zöldhatóság munkatársai azt tapasztalták, hogy a hajó konyháján dolgozó személyzet a keletkező konyhai hulladékot a menetidő alatt többször is a Dunába ürítette, ezért a további környezetszennyezést megakadályozták, és megtették a szükséges hatósági intézkedéseket.


Egy fülöpházai, használt hulladék olajok kezelésével és értékesítésével foglalkozó cég ellenőrzése során kiderült, hogy a keletkező szennyvizet az erdőbe vezették, emellett illegális nemzetközi hulladékszállítási tevékenységet folytatnak. A felügyelőség munkatársai megállapították, hogy érvényes engedélye a cégnek nincs, és a hulladékokra vonatkozó nyilvántartási kötelezettségét sem teljesítette, ezért a hatóság megtiltotta a cég tevékenységét, és lefoglalta az iratokat.

Marcaliban, egy gumihulladék-hasznosítással foglalkozó cég ellenőrzésénél kiderült, hogy szabálytalanul tárolják a bizonytalan származású gumihulladékot, amelynek a nyilvántartása is hiányos. Az üzemcsarnok csapadékvizeinek elvezetését sem oldották meg megfelelően, így a szabálytalanságok miatt a felügyelőség megtiltotta a cég hulladékgazdálkodási tevékenységét.


Az OKTVF a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakembereivel közösen csapott le egy fóti illegálisan működő kaktusztelepre és -kereskedésre, ahol 800 négyzetméteres területen, 3000 tálcányi kétes eredetű, zömében természetvédelmi oltalom alatt álló kaktuszt találtak.

A rajtaütésen a hatóságok képviselői a kaktuszok illegális nagyüzemi termesztését, illetve kereskedelmét tárták fel. Az eddigi adatok szerint az illegális kaktusztelepnek semmilyen szükséges engedélye nem volt a növények behozatalára, termesztésére és értékesítésére. A kaktuszok származása is kétes, az eddigi adatok alapján Kínából és Thaiföldről szerezték be a termesztők. A kaktuszok postai úton érkeztek Magyarországra, majd itt tovább termesztették, és hazánkban, illetve az Európai Unióban, valamint azon kívül egyaránt értékesítették a növényeket.

A lefoglalt kaktuszok piaci értéke több százmillió forintra tehető. A cég székhelyén a hatóságok egy vörös farkú boát is találtak, amelyre nem volt veszélyesállat-tartási engedély. A zöldhatóság azonnal intézkedett, és a boát Fővárosi Állat- és Növénykertben helyezték el - írta az OKTVF.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.