Városlista
2020. június 4, csütörtök - Bulcsú

Hírek

2013. Augusztus 12. 05:10, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Oroszországban több mint 100 ezren írták alá az internetes kalózkodást tiltó törvény elleni petíciót

Oroszországban több mint 100 ezren írták alá az internetes kalózkodást tiltó törvény elleni petíciót

Oroszországban már több mint 100 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet az internetes kalózkodást tiltó, nemrég elfogadott jogszabály ellen fogalmaztak meg.

Az orosz törvényhozás alsóháza (duma) júniusban nagy többséggel fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében augusztustól kezdve akadályozzák a filmek és videofelvételek letöltésére szolgáló internetes kalózoldalakhoz való hozzáférést.

Az amerikai "Stop Online Piracy Act - SOPA (Állítsátok meg az online kalózkodást!)" törvényjavaslat után "orosz SOPA" néven emlegetett jogszabály a felhasználókat nem bünteti, csak azoknak az internetszolgáltatóknak, illetve a szolgáltatásban közreműködőknek a felelősségre vonását írja elő, amelyek révén a különböző internetes kalózoldalakon illegálisan elhelyezik a filmeket és filmsorozatokat. Egyúttal bünteti ezeket a kalózoldalakat, és elrendeli azok blokkolását.

Az internetes cégek élénken tiltakoztak a törvény elfogadása ellen, mivel azt üzletük oroszországi fejlesztésére nézve veszélyesnek tartják.

Az augusztus 1-jétől hatályos jogszabály eltörléséért kezdeményezett petíciót július 2-án tették közzé az orosz népi kezdeményezés (ROI) nevű internetes oldalon, nem sokkal az után, hogy Vlagyimir Putyin elnök aláírta a vitatott törvényt.


"Úgy gondoljuk, hogy ez a jogszabály nem annyira az illegális tartalom terjesztésének megakadályozására hivatott, hanem az orosz internet fejlődése ellen való, annak tönkretételét szolgálja, és egyúttal sérti a hazai internetes ágazat érdekeit, valamint az internetes közösség jogait is" - olvasható a dokumentumban, amelynek aláírói a törvény felfüggesztését követelik.

A vonatkozó elnöki rendelet értelmében 100 ezer aláírás szükséges ahhoz, hogy egy petíciót elküldhessenek a kormánynak, amelynek ezután két hónapja van annak eldöntésére, hogy a dokumentumot a parlament elé terjeszti-e.

A mostani petíció a második olyan kezdeményezés Oroszországban, amely elnyerte a közvélemény támogatását. Az első ilyen széles körben támogatott javaslat célja annak elérése volt, hogy a tisztségviselők ne vásárolhassanak maguknak 1,5 millió rubelnél (mintegy 10 millió forintnál) drágább autókat.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 04. 13:05, csütörtök | Belföld

Közösen fejlesztenek koronavírus elleni vakcinát a PTE kutatói egy osztrák céggel

A koronavírus elleni vakcina fejlesztésével kapcsolatos közös vállalkozásba kezd a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja és a Cebina osztrák biotechnológiai cég

2020. Június 04. 12:07, csütörtök | Bulvár

Átalakul idén a Campus Fesztivál

Átalakul idén a Campus Fesztivál: augusztus közepétől szeptember közepéig Campus Eleven néven rendezvénysorozatot indítanak, az eddigi négy nap helyett tizenegy alkalommal kapnak a látogatók fesztiválélményt Debrecenben

2020. Június 04. 11:06, csütörtök | Külföld

Új gyanúsított van a 13 éve Portugáliában eltűnt brit kislány ügyében

Új gyanúsítottja van a 13 éve Portugáliában eltűnt brit kislány, Madeleine McCann ügyének. A Scotland Yard szerda esti londoni bejelentése szerint nagy jelentőségű új nyomozati szálról van szó.

2020. Június 04. 10:08, csütörtök | Belföld

Drogdíler lakásában kutató rendőröktől akart kábítószert venni

A budapesti rendőrök egy kábítószer-kereskedő elfogását követően házkutatást tartottak a díler lakásán, amikor a gyanútlan „vevő” érkezett.