Városlista
2019. november 13, szerda - Szilvia

Hírek

2013. Augusztus 12. 05:10, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Oroszországban több mint 100 ezren írták alá az internetes kalózkodást tiltó törvény elleni petíciót

Oroszországban több mint 100 ezren írták alá az internetes kalózkodást tiltó törvény elleni petíciót

Oroszországban már több mint 100 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet az internetes kalózkodást tiltó, nemrég elfogadott jogszabály ellen fogalmaztak meg.

Az orosz törvényhozás alsóháza (duma) júniusban nagy többséggel fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében augusztustól kezdve akadályozzák a filmek és videofelvételek letöltésére szolgáló internetes kalózoldalakhoz való hozzáférést.

Az amerikai "Stop Online Piracy Act - SOPA (Állítsátok meg az online kalózkodást!)" törvényjavaslat után "orosz SOPA" néven emlegetett jogszabály a felhasználókat nem bünteti, csak azoknak az internetszolgáltatóknak, illetve a szolgáltatásban közreműködőknek a felelősségre vonását írja elő, amelyek révén a különböző internetes kalózoldalakon illegálisan elhelyezik a filmeket és filmsorozatokat. Egyúttal bünteti ezeket a kalózoldalakat, és elrendeli azok blokkolását.

Az internetes cégek élénken tiltakoztak a törvény elfogadása ellen, mivel azt üzletük oroszországi fejlesztésére nézve veszélyesnek tartják.

Az augusztus 1-jétől hatályos jogszabály eltörléséért kezdeményezett petíciót július 2-án tették közzé az orosz népi kezdeményezés (ROI) nevű internetes oldalon, nem sokkal az után, hogy Vlagyimir Putyin elnök aláírta a vitatott törvényt.


"Úgy gondoljuk, hogy ez a jogszabály nem annyira az illegális tartalom terjesztésének megakadályozására hivatott, hanem az orosz internet fejlődése ellen való, annak tönkretételét szolgálja, és egyúttal sérti a hazai internetes ágazat érdekeit, valamint az internetes közösség jogait is" - olvasható a dokumentumban, amelynek aláírói a törvény felfüggesztését követelik.

A vonatkozó elnöki rendelet értelmében 100 ezer aláírás szükséges ahhoz, hogy egy petíciót elküldhessenek a kormánynak, amelynek ezután két hónapja van annak eldöntésére, hogy a dokumentumot a parlament elé terjeszti-e.

A mostani petíció a második olyan kezdeményezés Oroszországban, amely elnyerte a közvélemény támogatását. Az első ilyen széles körben támogatott javaslat célja annak elérése volt, hogy a tisztségviselők ne vásárolhassanak maguknak 1,5 millió rubelnél (mintegy 10 millió forintnál) drágább autókat.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 28. 16:00, szerda | Helyi

Husqvarna Profinap az Andl Kft-nél - Nemcsak profiknak!

Rajong a Husqvarna kerti gépekért? Vagy még csak most ismerkedik a svéd márkával?

2019. November 13. 05:01, szerda | Belföld

Csalók élnek vissza az egyik áruházlánc nevével

Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól - tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.

2019. November 13. 05:00, szerda | Külföld

Maró anyaggal sebesített meg óvodásokat egy ámokfutó Kínában

Több mint ötven gyermek szenvedett égési sérüléseket a Kína délnyugati részén fekvő Jünnan tartományban, miután egy férfi maró anyaggal fújta le őket

2019. November 13. 05:00, szerda | Belföld

Fokozott vasúti ellenőrzést tartanak a rendőrök

Szerda reggeltől csütörtök reggelig fokozott vasúti ellenőrzést tartanak a rendőrök - közölte a rendőrség kedden a honlapján.