Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. December 06. 05:59, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Orosz diplomaták csaltak az amerikai betegbiztosításon

Orosz diplomaták csaltak az amerikai betegbiztosításon

Több tucatnyi jelenlegi és volt orosz diplomata hazudott a jövedelmével kapcsolatban, hogy luxus termékeket vásárolhasson, miközben az amerikai kormányhoz fordult, hogy segélykeretéből fedezze az egészségügyi kiadásait.

Egy manhattani szövetségi bíróságon csütörtökön összesen 49 ember - 25 orosz külügyi alkalmazott és 24 házastárs - ellen nyújtottak be keresetet. Közülük 11-en még az Egyesült Államokban tartózkodnak. Az iratok szerint a legszegényebbek betegellátását biztosító Medicaid rendszernek 2004 óta mintegy másfél millió dollár(körülbelül 33 millió forint) kárt okoztak.

"A diplomáciának a karok (baráti) széttárásáról kell szólnia, nem pedig a fogadó ország kizsebeléséről" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Preet Bharara szövetségi ügyész, aki a történteket szégyenletes és rendszerszerű korrupciónak nevezte.


"A diplomata státus senkit sem jogosít fel arra, hogy egészségbiztosítási csalást kövessen el" - hangoztatta George Venizelos, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New York-i hivatalának vezetője. Az ügyben a jelek szerint Oroszország főkonzulátusának és ENSZ-missziójának munkatársai érintettek. 2004 és 2013 között a New York-i orosz diplomatacsaládokban lezajlott 63 szülés közül 58-at az alapvetően szövetségi finanszírozású Medicaid támogatott. A másfél évig tartó nyomozás megállapította, hogy az érintettek nagyon eltérő jövedelmet vallottak be, amikor betegellátási támogatást, illetve amikor hitelkártyát igényeltek.

Az orosz külképviseletek alkalmazottjai 2011 júniusáig készpénzben kapták a fizetésüket. A diplomatáknak a periratok szerint több tucatnyi - egyelőre meg nem nevezett - cinkosuk volt. Az ügyben a diplomáciai mentesség intézménye miatt letartóztatások nem, legfeljebb kiutasítások várhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez