Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán: befoltoztuk Budapest gyomrát

Orbán: befoltoztuk Budapest gyomrát

A fővárosi adósságának 60 százalékát, mintegy 104 milliárd forintot vállalt át pénteken kormány, a 'Budapest 21' szerződés aláírásával. Orbán Viktor miniszterelnök szerint adósságcsapdából mentették ki Budapestet, befoltozták a gyomrát, s most megindulhat a fejlődés útján. Tarlós István főpolgármester történelmi lépésről beszélt: bár tény, hogy csak a meglévő adósságok kamatterhei szűnnek meg, a főváros hitelfeltételei javulhatnak ezután. A büdzsére viszont továbbra is 133 milliárdos hiány nehezedik.

Egy legendával kevesebb
Ünnepélyes keretek között írta alá pénteken Orbán Viktor és Tarlós István a Budapest 21 megállapodást, amivel a kabinet a főváros 173 milliárdos adósságának 60 százalékát vállalta magára. A sajtónyilvános eseményen - amelyen kérdezni ugyanakkor nem lehetett – Tarlós elmondta, történelmi jelentőségű döntésről van szó, és szerződés arra is rávilágít, hogy a főváros és a kormány között teljes az akarategyezés és együttműködés. 'Véget ér az a legenda is, hogy mi csak működtetünk, de nincsenek álmaink- és most, két év után végre elérhető közelségbe kerültek ezek a városfejlesztésről szóló álmok - fogalmazott a főpolgármester.

Tarlós István emlékeztetett, 2010 októberében a főváros hitelképességének határához ért, és korábbi szerződései is veszélybe kerültek - ezt a hagyatékot feldolgozni pedig embert próbáló munka volt. A városvezető szerint a kormányzati adósságátvállalás éppen ezért fontos lépés- mert bár csak a tényleges adósság kamatterheit szünteti meg, ettől a főváros hitelfeltételei is nagyban javulnak.

Rendezik a BKV helyzetét
A kabinet emellett hosszú távú együttműködést vállalt Budapesttel, a fővárosi állami beruházásokkal és más projektekkel kapcsolatban is – Tarlós szerint segítenek például Duna-parti városrendezés 20 éve görgetett ügyében, a vízi közlekedés fejlesztésében, a szerződés pedig hosszú távú megoldást kínál a meg közösségi közlekedési problémájára is.

Sok hitelkárosult család boldog lenne
'Budapest a nemzet fővárosa - nem csak a budapestieké, de a vidéké és a határon túli magyarságé is', hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor, aki szerint Budapest egyben a gazdaság motorja: ha itt rosszul mennek a dolgok, akkor az országosan érvényes. Az adósságátvállalással szerinte befoltozták a főváros gyomrát, kisegítették az adósságcsapdából - így most jut idő és energia a fejlesztésekre, a jövő tervezésére is.

Orbán váratlan fordulattal egy hitelkárosult családhoz hasonlította Budapestet - mondván, igaz, hogy a 60 százalékkal csak a kamatterhet vették át, de bármelyik devizahiteles família boldog lenne, ha ilyen mértékű segítséget kapna. 'Budapest mázsás terhektől szabadult meg, s a szerződéssel azelőtt is megnyílt az út, a 21. században is a világ egyik legversenyképesebb fővárosa legyen' - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, munkabizottságot alapítanak, ami mindig beszámol majd az aktuális budapesti fejlesztésekről.

Orbán Viktor ugyanakkor a vidéknek is ígéretet tett: senkit sem hagynak adósságcsapdában. A kormányfő beszámolója során megköszönte Tarlós István segítségét, és Naszvadi György nemzetgazdasági államtitkárét is, aki megállapodáshoz szükséges költségvetést készítette.

Az eseményen több fővárosi és kormányzati vezető is részt vett: a már említett Naszvadi György mellett eljött Pintér Sándor belügyminiszter, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, György István városüzemeltetési és Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője és Orbán Gyöngyi fővárosi frakcióigazgató.

Maradtak még lyukak
Bár a főváros hitelfeltételei javultak a szerződéssel, Budapest büdzséjét még mindig jelentős hiány terheli: a fennmaradó adósság durván 69 milliárdra tehető, amihez hozzájárul még az idei költségvetés tervezett deficitje- a főváros 2013-ban ugyanis 324 milliárdot költene, 64 milliárddal többet, mint amennyi bevétele várható. A két összeg együtt 133 milliárd forintos kiesét jelent, s még nem tisztázott, hogy Budapest vezetése ezt mikor és miből pótolja majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során