Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Június 07. 10:59, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Orbán: A legrosszabbra is fel kell készülni

Orbán: A legrosszabbra is fel kell készülni

Orbán Viktor péntek reggel arról tájékoztatott, hogy a Duna az osztrák–magyar határszakaszon elérte a valaha mért legmagasabb vízszintet. A védekezési munkálatokat az állam veszi át a településektől.

„A helyzet letisztult, sajnos a határszakaszon, a valaha mért legmagasabb vízállás feletti szintet mértük” – rögzítette péntek reggeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor Győrben. Hozzátette: „a pontos számot este fogjuk megtudni”. A miniszterelnök kijelentette, a legrosszabbra is fel kell készülni, ezért minden korábbinál nagyobb összefogásra van szükség. „Eddig sem emberi tragédia, sem anyagi kár nem történt, a munkálatok fegyelmezetten folynak. Az összes tegnap kiadott utasítást végrehajtották az emberek. Történt egy sajnálatos dolog is, különböző rémhírek terjedtek el a védekezéssel kapcsolatban. Kérem, hogy senki ne üljön fel a rémhírterjesztésnek” – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Elhangzott, Győr-Moson Sopron megyében nyolc településen folynak védekezési munkálatok, és eddig 25 embert kellett kitelepíteni. Komárom-Esztergom megyében 38 embernek kellett elhagynia otthonát, és két elzárt település van. A kormányfő jó hírnek nevezte, hogy Ausztriában és Németországban már nem esik az eső, tehát a Duna felső szakaszain már nem duzzad tovább a folyó. Megjegyezte: jelenleg a magyar szakaszokon 305 kilométeren folyik elsőfokú, 199-en másod- és 63 kilométeren harmadfokú védekezés.
Orbán: Átvesszük az irányítást

Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy péntektől az állam átveszi a településektől a védekezés irányítását, és mostantól a katasztrófavédelem tisztjei irányítják a feladatokat. Egy helyen Győrújfalunál a részű megcsúszott csütörtökön, de sikerült rendezni a helyzetet, megerősítették a gátat. Megjegyezte, elképzelhető, hogy a komáromi kórházból ki kell menekíteni a betegeket, Pest megyében viszont csak Kisorosziban kellett kitelepítést végezni. Végül elmondta, a büntetés-végrehajtási intézetekből is kivezényeltek embereket a gátakra.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.