Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Október 13. 09:04, vasárnap | Külföld
Forrás: MNO

Orbán: A kommunisták utódai ott ülnek Brüsszelben

Orbán: A kommunisták utódai ott ülnek Brüsszelben

Orbán szerint a ravasz kommunisták olyan sokáig voltak Európában, hogy átmenthették a hatalmukat, és összeházasodtak a szélsőliberálisokkal. A kormányfő a The Telegraphnak adott interjút.

Orbán Viktor a The Telegraph című tekintélyes brit konzervatív napilapnak adott interjút, amely az újság netes kiadásában jelent meg szombaton. A miniszterelnök kijelentette: sokkal fontosabb, mint valaha, hogy „önállóan megálljunk a saját lábunkon”.

Az interjú elején Orbán a rendszerváltozás körüli évekről és az oxfordi tanulmányi félévről beszélt, később történelmi fejtegetésekbe bocsátkozott. Szerinte kétszáz évig arra törekedtek a magyarok, hogy szorosabbra fonják a köteléket Európával, mondván ez a felzárkózás kulcsa. A válság után azonban Orbán ebben már kevésbé hisz, függetlenként az EU tagállamai sikeresebbek lennének. A cikk Orbánt David Cameron szövetségeseként állítja be abban, hogy megállítsák a nemzeti függetlenséget felfaló Brüsszelt. Az interjút készítő tudósító, Charles Moore szerint a magyar kormányfő támogatja a brit miniszterelnök törekvéseit az európai szabályok módosítására. Moore idézete szerint Orbán Viktor kijelentette, hogy „végső soron egy új alapszerződésre lesz szükségünk”

Nagy-Britanniával ellentétben a magyar miniszterelnök nem tudja kizárni Magyarország euróövezeti csatlakozását, de a napilap idézete szerint nem is sürgeti. Hozzátette: meggyőződése szerint addig nem szabad belépni a valutaunióba, amíg a magyar GDP-érték el nem éri a jelenlegi tagországok hazai össztermékének 90 százalékát.

Kommunisták és szélsőliberálisok frigye

Szerinte olyan sokáig voltak itt a kommunisták, hogy a ravasz vezetők átmenthették a hatalmukat, s rokonsági kapcsolat van a ’68-asok és a kommunisták között, ez pedig már látható a brüsszeli bürokráciában és a sajtóban is. Azt mondja: a kommunizmus örökösei „összeházasodtak” a szélsőliberálisokkal.

Orbán Viktor véleménye szerint Európa problémáinak gyökere az a tény, hogy „a kommunisták soha nem szenvedtek teljes vereséget”. A kommunizmusnak mint ideológiának „nincs üzenete a jövő számára”, ám a nácizmustól eltérően olyan sokáig dominált, hogy vezetői, akik „nem voltak ostobák”, egész kultúrát teremtettek, amely fenntartotta hatalmukat. Az irigységet tették életérzéssé, emellett „belenevelték” az emberekbe azt a hitet, hogy „bármilyen személyes erőfeszítés nélkül is jogosultak” juttatásokra. Magyarországon a kommunizmus szándékosan lerombolta a személyes felelősségvállalást, és ez összezúzta a középosztályt – mondta a brit lapnak a magyar miniszterelnök.

A kormányfő az interjúban leszögezi, szörnyen szomorú lenne, ha a nemzeti identitástól vagy a családtól meg kellene szabadulni, ez nem volna szabadság. Megfogalmazása szerint a kontinensen több helyütt már úgy gondolják, hogy nem szabad a fiúkat fiúkként, a lányokat lányokként felnevelni.

Orbán szerint bal- és jobboldalon is van Magyarországon 15 százaléknyi szélsőséges: ez több, mint amennyit nyugodtan lehetne szemlélni, de messze nem az emberek többsége.

Orbán pénteken

A miniszterelnök pénteken a Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja (CDI) – ma is használt korábbi nevén Kereszténydemokrata Internacionálé – budapesti konferenciáján is szót ejtett Európa helyzetéről. Úgy vélekedett, a munka és az imádság együttes megtagadása a kontinens meggyengülésének fő oka. A tanácskozáson felszólaló európai politikusok egy, a mostaninál erősebb, együttműködőbb Európát sürgettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.