Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 17. 05:36, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Olasz és magyar fotóművészek tárlata és zongorakoncert Rómában

Olasz és magyar fotóművészek tárlata és zongorakoncert Rómában

Két magyar és két olasz fotóművész kiállítása nyílik és Fellegi Ádám zongoraművész ad koncertet pénteken a Római Magyar Akadémián.

A 21 képből álló tárlat Tökéletes idő címmel nyílik meg. Erről Németh Pál kurátor elmondta az MTI-nek, hogy az idő a legritkább esetben tökéletes, általában kérlelhetetlenül folyik, és ez a tárlat arra tesz kísérletet, hogy megállítsa az időt. A tökéletes idő a képen jön létre, a kép lesz az, amely hordozni képes az idő lenyomatát, mint sűrítményt. Ez a gondolat köti össze a négy kiállítót, Lara De Angelist, Barakonyi Zsombort, Federica Dal Falcot és Gyenis Tibort, bár a sűrítés módja mind a négy esetben különböző - tette hozzá.

Gyenis Tibor valami olyasmit rögzít a képein, amely soha sem létezett, mindössze a felvétel érdekében jött létre. Konstruált fotográfiáin annak a beavatkozásnak a nyomai láthatók, ahogy Gyenis a tájat vagy a városi teret alapként használva kiegészíti saját installációjával és ez nem reális tér, nem reális idő.

Barakonyi Zsombor is mindössze kulisszaként használja a várost, ahova elhelyezi fényből formázott figuráit. A fény számára anyag, és a test, ami a fényből jön létre, az idő terméke, másodpercek sűrítéséből születik és rögzül egyetlen képen. Egy cápa, amint végig úszik a via Giulián - egyszerre humor, egyszerre irónia és ugyanakkor a semmiből teremtés lenyomata a fényérzékeny rétegen - magyarázta a kurátor.


Lara De Angelis és Federica Dal Falco művei párhuzamot mutatnak egymással, mindkettőjük alapanyaga a test. Lara De Angelis képeket vetít az emberi testre, ezzel például a La mia casa (Az én házam) című fotójáról az derül ki, hogy a test is egy ház, a szerveink házunk.

Federica Dal Falco művei sűrítik magukba talán a leghosszabb időt. A művész egy videóinstallációt állít ki, három világító dobozt, amely megtölt egy termet. A dobozokon több képet sző egybe és ez az installáció az akadémián látható először - jegyezte meg Németh Pál. A kiállítás november 10-ig tart nyitva.

A fotótárlat megnyitója után Fellegi Ádám zongoraművész ad koncertet. Műsorán Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Mascagni, Debussy, Liszt, Muszorgszkij és Ravel egy-egy műve szerepel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás