Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 09. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nyomon követhető lesz a személyes kártörténet

Nyomon követhető lesz a személyes kártörténet

A díjhirdetés liberalizációját tartalmazó törvénymódosítás az ügyfelek számára is jelentős változásokat hoz. A biztosítók gyorsabban tudnak reagálni az ügyféligények változására, az évközi díjmódosítási lehetőségnek köszönhetően kedvezőbb és személyre szabottabb ajánlatokkal jelenhetnek meg, ami a fogyasztók számára egyértelműen előnyös.

Fokozatosan csökkenni fog az év végi kampány jelentősége, mivel a biztosítóknak nem egy évre előre kell az ország teljes területére és minden ügyfélre vonatkozó díjtarifát összeállítani, hanem lehetőségük nyílik a változó körülményekhez való folyamatos alkalmazkodásra. Ugyanakkor arra számít a Genertel, hogy az átmeneti állapot még 3-4 évig megmarad, és a biztosítók a nagyobb újdonságokkal továbbra is a kampányidőszakban jelennek meg.

Várhatóan kevésbé „szerencsejátékként” fog működni az árazás; a kalkulációhoz szükséges adatokat minden biztosító legalább két hónappal korábban meg kell, hogy hirdesse. Mivel a jövőben maximum 60 napra előre lehet halasztott hatállyal biztosítást kötni, a piac a továbbiakban is átlátható marad az ügyfelek számára. A biztosítók eddigi kommunikációs gyakorlata, a törvényben megmaradt indexdíj-értesítési előírások és az alkuszok által biztosított transzparencia azt garantálja, hogy a kötelezőpiaci verseny az ügyfelekért nem fog csillapodni.

A díjmódosításokat a felügyelet a Mabisz, illetve a cég honlapján kell megjelentetni, ami szélesebb hozzáférést jelent az ügyfelek számára. Üdvözöljük az újságban való megjelentetés eltörlését, mivel a bonyolult tarifák miatt szinte lehetetlen volt papíralapú információk alapján ár-összehasonlítást végezni. A jogszabály módosítás előírja a kártörténeti azonosítószám feltüntetését bizonyos értesítéseken; ez kiküszöböli azt, hogy az idén év elején tapasztalt nyilvántartási anomáliák újból előforduljanak; a jövőben minden ügyfélnek hitelesen nyomon követhetővé válik a személyes kártörténete.

A 2010. január 1-én életbe lépett, a szerződés évfordulóját szabályzó KGFB törvény után ez a törvénymódosítás a liberalizáció második lépésének tekinthető. A Genertel a környező országokban szerzett tapasztalatai alapján azt állítja, hogy az új rendszer kedvezőbb, kiszámíthatóbb piaci hatásokkal jár. Európában több ilyen jellegű modell működik; egyes országokban a naponta változó díjhirdetések akár azonnal is hatályba léphetnek és nem szabályozott a tarifa megjelentetésének módja sem. Ugyanakkor a most életbe lépő hazai szabályozás korlátozásai – miközben tényleges fogyasztóvédelmi funkciójuk van – a hatékony piaci működést már lényegesen nem korlátozzák.”- közölte Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár