Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Január 24. 15:17, szerda | Belföld
Forrás: mti

Nyilvánosságra hozták a keresztféléves képzések ponthatárait

Nyilvánosságra hozták a keresztféléves képzések ponthatárait

Nyilvánosságra hozták a www.felvi.hu oldalon a keresztféléves képzés ponthatárait.

Az Oktatási Hivatal szerdán délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a közel öt és félezer jelentkezőből mintegy 4100-an jutottak be valamely szakra.

Mint írták, a 2018. évi keresztféléves felvételi eljárásban alapképzésre 428, felsőoktatási szakképzésre 62, mesterképzésre pedig 3622 jelentkezőt vettek fel. A legnépszerűbbek a műszaki és a gazdaságtudományi mesterképzések voltak: ezekre mintegy 1300, illetve 1000 hallgatót vettek fel. A legtöbb jelentkező (979) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre jutott be, ezt követi a Szent István Egyetem (486) és a Debreceni Egyetem (406).

A felvételizők az e-felvételi felületén személyre szabottan is meg tudják nézni az általuk megjelölt szakok ponthatárait és az elért pontszámaikat (a Jelentkezések és ponthatárok menüpontban). Akik megadták a mobiltelefonszámukat, SMS-ben is értesítést kapnak eredményükről.

A besorolási döntést - amely tartalmazza majd, hogy ki melyik megjelölt képzésén érte el a bejutáshoz szükséges ponthatárt - január 25-től lehet letölteni, szintén az e-felvételiből, a Hivatalos iratok menüpontból - erről e-mailben is értesítést küldenek majd.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez korábban eljuttatott tájékoztatása szerint a november 15-én lezárult felvételi eljárás során összesen 5390-en nyújtottak be jelentkezést a felvi.hu honlapról elérhető e-felvételiben.

Az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve mesterképzést 4659-en jelöltek meg, alapképzésre 666-an, felsőoktatási szakképzésre pedig 65-en nyújtottak be kérelmet. Szintén az első helyes jelentkezések alapján 4441-en jelöltek meg állami ösztöndíjas mesterképzést, a többiek önköltséges képzési formára adtak be kérelmet. A keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában csak mesterképzéseket hirdethettek meg az intézmények.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a műszaki és a gazdaságtudományi képzési területek szakjai voltak a legnépszerűbbek az első helyes jelentkezéseknél, függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.