Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Október 24. 05:44, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Nyelvi sokszínűség Horvátországban című projekt magyar előadása

Nyelvi sokszínűség Horvátországban című projekt magyar előadása

Zágrábban a 18 kisebbségi tanács a nyelvi sokszínűség jegyében programot indított Jezik u jeziku (Nyelv a nyelvben) címmel, amelynek keretében csütörtökön a magyar nyelv kerül sorra a Horvát Írószövetségben.

Szekeres Péter, a Zágrábi Magyar Kisebbségi Tanács titkára az MTI-nek elmondta, hogy a nyelvi programban partnerre találtak a Zágrábi Egyetem Bölcsészettudományi Karában, a Horvát Írószövetségben és a Horvát Műfordítók Egyesületében.

Az áprilisban kezdődött sorozatban egyetemi tanárok, műfordítók, kisebbségi képviselők bemutatják a nyilvánosságnak saját nyelvüket, beszélnek annak eredetéről, sajátosságairól, a fordítás, a tanulás nehézségeiről.

Az esten felszólal Balázs-Piri Zoltán, Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsának elnöke, aki idén az összes kisebbségi önkormányzat munkáját koordinálja. A kerekasztal-beszélgetésen részt vesz Szentesi-Zagar Orsolya, a Hungarológiai Tanszék vezetője és a tanszéken dolgozó, magyarul kitűnően beszélő horvát Kristina Katalenic, valamint Xenia Detoni műfordító, aki a kortárs magyar irodalom nagy alakjainak műveit ülteti át horvát nyelvre.


Xenia Detoni lett az év műfordítója 2012-ben és megkapta az Iso Velikanovic-díjat Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényének horvát fordításáért. Az MTI-nek megemlítette, hogy a megfelelő magyar-horvát és horvát-magyar szótár hiánya miatt sokszor horvát-német és horvát-angol szótárat hív segítségül munkájához.

Szekeres Péter tájékoztatása szerint az esten bemutatják a Fraktura Kiadót, amely a legtöbb magyar regényt adja ki horvátul, de emellett a többi horvátországi kisebbség, köztük az olasz és a német nyelvéről is fordít és publikál köteteket.

Horvátországban a magyaron kívül albán, bosnyák, montenegrói, cseh, macedón, szerb, szlovák, roma, ruszin, ukrán, zsidó, bolgár, német, olasz, szlovén, lengyel és orosz kisebbségi képviselet van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt